Međimurje Press
Kultura i obrazovanje Vijesti

Dani Erasmusa 2021. u Gospodarskoj školi Čakovec!

Dani Erasmusa (Erasmus Days), prigodna su godišnja proslava programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije namijenjenog obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu

GOSPODARSKA ŠKOLA ČAKOVEC SJAJAN PRIMJER OBRAZOVANJA I STRUČNOG USAVRŠAVANJA PUTEM PROGRAMA ERASMUS, ALI I PRIVLAČENJA EUROPSKIH SREDSTAVA

Tm povodom, danas je odražana press konferencija na kojoj su prezentirani sjajni rezultati međunarodne suradnje ove škole

Branka Vlahek Ivek profesorica njemačkog jezika u Gospodarskoj školi Čakovec na današnjoj press konferenciji rekla je kako vodi projekt K2 međunarodnog partnerstva među školama, a dio toga upravo se provodi u školi s učenicima i nastavnicima iz Poljske. Radi se o projektu za mobilnost mladih, a izabrana je tema strani jezici, tradicija i običaji. U tjedan dana mladi Poljaci sudjeluju u nastavi na engleskom jeziku uz suvremena pomagala. U trajanju slobodnog vremena, upoznaju Čakovec, Međimurje, Varaždin. Vrijeme se koristi i za odlazak u kulturne institucije pa je tako grupa posjetila ŠAF, gdje je sudjelovala u izradi crtanog filma.

Sam projekt počeo je prije godinu dana, a nastavit će se i tijekom mjeseca studenog s temama vezanim za zdrav život i različitim ovisnostima mladih. Sudjelovat će 6 država (Slovenija, Hrvatska, Italija, Norveška, Island i Mađarska, svaka sa jednom temom.

Anamarija Bogdanović strukovana nastavnica na području tekstila  u Gospodarskoj školi rekla je kako učenici, svako u svojoj državi, treba pronaći i obraditi neku turističku zanimljivost koju bi promovirao i predstavio učenicima iz drugih država. U ovoj radionici sudjeluju gosti iz Italije, Portugala i Poljske, a uključena je i škola iz Rumunjske,  koja nažalost nije stigla u Čakovec zbog loše epidemiološke situacije. Gospodarska škola za projekt je dobila 25.000 eura i taj projekt traje do kolovoza 2022.godine.

Jedana od sudionica u projektu Maja iz Poljske, tom nam je prilikom rekla kako je oduševljena samima projektom te da je upoznala mnoge nove prijatelje u prekrasnom Međimurju.

Vesna Stunković, dipl. ing. agr. v.d. ravnatelja Gospodarske škole u Čakovcu naglasila je kako se ovih dana u školi obilježavaju dani Erasmusa uz učenike goste iz više zemalja. Glavni cilj u provođenju više Erasmus programa je obavljanje stručne prakse učenika škole. Gospodarska škola je dobitnica akreditacije od 2021. do 2027. godine, što znači da će nam biti osigurana sredstva iz Europske unije. Omogučiti ćemo svim učenicima i nastavnicima koji to žele, da stječu iskustva u drugim državama EU. Isto tako moram napomenuti da nam je od 1.rujna odobren još jedan projekt u vrijednosti 344.000 eura, a u kojem će 40 učenika škole tijekom 15 mjeseci obavljati stručnu praksu u inozemstvu, kao i 110 nastavnika isto tako stručno usavršavati u nekoj od europskih zemalja.

U školi imamo formiran stručni projektni tim koji se posvetio europskim projektima kako bi što veći broj učenika i nastavnika postao dio europske zajednice – zaključila je ravanteljica Stunković.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja