Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Događanja u Muzeju Međimurja za vrijeme Adventa

Za vrijeme trajanja ovogodišnjeg Adventa u čakovečkom muzeju čeka nas niz zanimljivih programa. U petak 25.11.2022. upalili smo prve lampice na našem muzejskom boru koji se ove godine nalazi u dvorištu Starog grada ispred baroknog zdenca.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Čakovca pripremili smo zajednički projekt prezentacije međimurske bajke „Stekljena gora“. Osmislili smo vanjsku umjetničku instalaciju koja kombinira skulpturu „Vjetra“, jednog lika iz bajke, i likovne panele s tekstom bajke koje će adventski šetači moći čitati i proučavati prilikom šetnje gradom. Otvorenje ove bajkovite instalacije biti će 1.12.2022. točno u podne ispred skulpture u centru grada. Na temu spomenute bajke održavat će se pričaonice i radionice za najmlađe u muzeju, u trajanju od 5 dana, od 19. – 23.12.2022.

U petak 2.12.2022. održat ćemo promociju monografije o „Nematerijalnoj baštini Međimurja“ i zidnog kalendara za 2023. godinu koji također slikovno prati temu monografije. Autorica monografije je viša kustosica i voditeljica Etnografskog odjela Janja Kovač. Za vas smo pripremili i božićnu akciju u suvenirnici te monografiju i kalendar u kompletu možete nabaviti kod nas za 150 kuna.

Već idući petak 16.12.2022. slijedi promocija knjige o međimurskoj gibanici na kojoj je uz LAG Međimurski Doli i Bregi i Turističku zajednicu Međimurske županije, Muzej Međimurja bio jedan od suradnika. Na tekstovima u knjizi radili su Veljko Barbieri i Janja Kovač.

Tjedan nakon toga, 16.12.2022. slijedi nam još jedna muzejska poslastica, otvorenje izložbe „Na raskrižju puteva – Međimurje u brončanom dobu“. Izložbu priprema viša kustosica i voditeljica Arheološkog odjela Branka Marciuš, a suradnik na izložbi je i Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba.

Također će se u sva tri tjedna adventa u muzeju održavati radionice prema rasporedu:

  • Radionice „Izrada kinča“ s Nadom Tomašek, čuvaricom međimurske baštine, od 5. – 11.12.2022.
  • Radionice „Božićne igre i ukrasi“ s Marijom Novak, čuvaricom međimurske baštine, od 12. – 16.12.2022.
  • Radionice i bajka „Stekljena gora“, od 19. – 23.12.2022.

Za detaljne informacije o svim događanjima pratite naše mrežne stranice www.mmc.hr i www.riznica.hr i društvene mreže https://www.facebook.com/muzejmedjimurja/ ili https://www.facebook.com/riznica.medimurja/).

Maša Hrustek Sobočan, dipl. pov. umj.

Ravnateljica, viša kustosica

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja