Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Duo Varga danas u Domu kulture Prelog

Večeras od 20 sati, u Domu kulture Grada Preloga koncert će održati Duo Varga (Zita Varga, violončelo i Nadia Varga Modrić, klavir).

Ulaz je slobodan, a koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Duo je dobitnik nagrade Darko Lukić i nagrade Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 2010/2011.

Nadia Varga Modrić (Čakovec, 1982.) klavir uči od svoje pete godine kod majke, a kasnije u Glazbenoj školi Varaždin u klasi prof. Ivane Hercezi i Jelice Kuzmin. Laureatkinja je državnog natjecanja HDGPP, međunarodnog natjecanja «Etide i skale», natjecanja komornih sastava u klavirskom duu sa Domagojem Gusčićem te finalistica prestižnog natjecanja «EPTA», 1999. godine. Magistrirala je studij glasovira u Grazu na Sveučilistu za glazbu i dramske umjetnosti u klasi prof. Eike Strauba. Usavršavala se kod
istaknutih glazbenih pedagoga i pedagoga za komornu glazbu: Jurice Muraia, Laszla Baranyaja, Erike Frieser, Michaela Geesa, Chia Chou (Trio «Parnassus»), Stacey Bartsch… Kao solist, korepetitor i komorni glazbenik, nastupala je diljem Hrvatske i inozemstva (Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka, Liechtenstein, Švicarska…) Radi kao korepetitor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Zita Varga (Čakovec,1989.) počela je učiti violončelo sa šest godina u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Darija Milkovića. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Valtera Dešpalja nakon čega nastavlja studij kod prof. Reinharda Latzka na Bečkoj akademiji gdje je 2013. godine magistrirala s odličnim uspjehom. Tokom studija u Beču, kao najboljoj studentici gudačkog odjela, dodjeljena joj je stipendija Josef Windisch.
Dugo godina bila je i stipendistica zaklade Musik und Jugend iz Liechtensteina. Usavršavala se na majstorskim tečajevima najvećih violončelista današnjice kao što su Ralph Kirshbaum, Frans Helmerson, Heinrich Schiff i Anner Bylsma. Laureatkinja je brojnih međunarodnih natjecanja kao što su radijsko natjecanje Concertino Praga u Pragu te natjecanje David Popper u Budimpešti, a 2007.godine osvojila je 2. nagradu na natjecanju Johannes Brahms u austrijskom Pörtschachu u konkurenciji 43 violončelista iz cijelog svijeta. Na istom je natjecanju osvojila i posebnu nagradu – recital na festivalu Sommets Musicaux de Gstaad u Ženevi. Osim brojnih nastupa u Hrvatskoj solistički je koncertirala i u Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Češkoj, Liechtensteinu, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Italiji i Rusiji a kao solistica predstavila se i uz
filharmonijski orkestar Sjevernočeškog radia, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT, Zagrebačke soliste, Hrvatski komorni orkestar te Varaždinski komorni orkestar. Dvaput je u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži predstavljala Hrvatsku na koncertima za mlade talente i laureate koje u Moskvi organizira zaklada Vladimira Spivakova. Na međunarodnom festivalu Holland Music Sessions 2008. godine bila je jedna od izabranih mladih glazbenika koji su se javnosti predstavljali nizom koncerata pod nazivom New Masters on Tour održanim u prestižnim glazbenim centrima Europe. Od 2015. godine, članica je Hrvatskog gudačkog kvarteta.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja