Europske liderice Petra i Ivana, dvije sjajne mlade Međimurke!

DVIJE MEĐIMURKE ODABRANE ZA EDUKACIJSKI CIKLUS NAMIJENJEN MLADIM EUROPSKIM LIDERIMA

Petra Hovatić i Ivana Sabolek već sada su ponos ne samo svojih roditelja, već i Međimurja. Svojim odličnim ocjenama na fakultetima, aktivnostima, volonterstvom, dekanovom nagradom, buduća magistrica socijalnog rada i dr. vet. med., među brojnim kandidatima u državi, odabrane su za prestižni “Studentski APR” – edukacijski ciklus namijenjen mladim liderima uz jednomjesečnu praksu u uredima hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Ovaj uspjeh nije stigao preko noći, jer dosadašnje blistave karijere naših djevojaka najbolje ilustriraju svako ulaganje u obrazovanje u mlade ljude koji svojim talentom nadrastaju bilo kakvu prosjećnost.

Petra Horvatić (22) iz Strahoninca studentica je 4. godine preddiplomskog studija socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Pored studiranja je i demonstrator na Katedri za socijalnu politiku te suradnica jednog istraživanja koje se bavi nasiljem nad starijim osobama u domu za starije. Također, članica je stranke Živi zid te je bila na listi za parlamentarne izbore u III. i I. izbornoj jedinici gdje je ostvarila veliki uspjeh po broju preferencijalnih glasova. Ove je godine postala vijećnica Živog zida u Općini Strahoninec. Uključena je u rad raznih odbora stranke, ali i Odbor za socijalna pitanja i stipendije svoje Općine. Odnedavno je predsjednica Savjeta potrošača u Općini, a zaključno na posljednjoj sjednici Međimurske skupštine imenovana je članicom Savjeta mladih Međimurske županije.

Petra nam je zanimljiva iz razloga što je polaznica APR edukacije. APR (Akademija za politički razvoj) je udruga koja provodi programe edukacija i povezivanja mladih lidera i profesionalaca iz različitih sektora. Program „Studentski APR“ sastoji se od predavanja i rasprava na kojima će sudjelovati priznati predavači i stručnjaci iz različitih sektora koji će svoja znanja i iskustva podijeliti sa sudionicima programa, a najboljim polaznicima bit će osigurane jednomjesečne prakse u uredima hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. Kriteriji za odabir kandidata bili su dosadašnje javno djelovanje, postignut akademski uspjeh i motiviranost za polaženje edukacija. Kako je Petra već 3 godine aktivno uključena u politiku, te je  prošle godine dobila i Dekanovu nagradu za najbolji prosjek na svojoj akademskoj godini, smatra da su upravo to bili jedni od razloga što je odabrana kao polaznica edukacije. Edukacije započinju od 11. siječnja iduće godine, a bit će održane u Zagrebu.

Veoma  sretna i zadovoljna što će imati priliku još više usavršiti svoja znanja o aktualnim političkim temama koje je zaista zanimaju. Ističe da je jako važno raditi na sebi i iskoristiti prilike koje nude ovakve edukacije. Smatra da je uspjeh što je odabrana za edukaciju još veći jer je bilo zaista puno kandidata koji su se prijavili, ali  je odabrano tek 36.

Kada razmišlja o budućnosti, vidi se prvenstveno kao magistricu socijalnog rada. Smatra to svojim životnim pozivom, jer već od malih nogu ima  potrebu pomagati drugima. Također, voljela bi se ostvariti kroz politiku, jer ona zaista pruža mogućnost konkretnog djelovanja na svim područjima života. Želja joj je poboljšati položaj ranjivih skupina u društvu, ali i položaj socijalnih radnika koji je u ovom trenutku, prema njenoj procjeni, dosta podcijenjen i loš. Takvim potezom, poboljšao bi se položaj obitelji za koje se socijalni radnici brinu jer bi se mogli kvalitetnije i intenzivnije posvetiti istima. Voljela bi  da i drugi vide više prilika i mogućnosti u politici, te da ona nije zlo ako ju koristimo u ispravnim smjerovima.

Mladi znaju jako malo ili skoro ništa o politici. U medijima im se na dnevnoj bazi serviraju informacije koje nisu uvijek najtočnije, a u knjigama o politici i gospodarstvu uče se samo definicije koje ne uče djecu o stvarnim situacijama te o njihovoj stvarnoj moći u društvu. Zaključno, Petra ističe  da je istinita rečenica koja glasi: “Ako se Vi nećete baviti politikom, ona će se baviti Vama”. 

Ivana Sabolek, rođena je u Čakovcu 28.07.1993 godine. Studentica je završne godine, veterinarske medicine  (XII. semestar) na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

Bila je na razmjenama studenata u Ljubljani i Beču, sudjelovala na Hrvatskom Veterinarskom kongresu 2016. godine, nazočila nizu seminara vezanih uz poljoprivrednu i veterinarsku struku.

 Sudjeluje u različitim studentskim udrugama. Obavlja obavezna i volonterska dežurstva na klinikama.

Na Veterinarskom fakultetu odabrala je smjer veterinarskog javnog zdravstva, zbog toga što joj je velika želja raditi u tom području. Njena velika želja je raditi i djelovati u sklopu EFSE koja  pruža neovisne znanstvene savjete o rizicima povezanima s hranom. Ti se savjeti uzimaju u obzir prilikom donošenja europskih propisa, pravila te prilikom donošenja politika, čime se pomaže u zaštiti potrošača od rizika u prehrambenom lancu.

“Nadala sam  se da će moje kvalitete zadovoljiti uvijete da budem jedna od odabranih kandidata studenskog programa APR-a, što se na kraju i ostvarilo. APR je je edukacijski ciklus namjenjen mladim liderima, vrlo sam ponosna što sam odabrana kao jedna od ovogodišnjih polaznika  Smatram da tako mogu još više doprinjeti sebi u daljnjem školovanju jer raznolikosti i aktivnosti koje nudi APR edukacija, mogu uvelike poboljšati moje sposobnosti.

Svojim kolegama i svim mladima koji se osjećaju kao budući lideri, poručila bi da ako imaju ideju kako doprinjeti društvu, neka se prvenstveno svojim znanjem počnu boriti i rukama i nogama kako bi pokazali da mi to možemo” – izjavila nam je Ivana.

Naše mlade, naočite intelektualke, sasvim sigurno veća sada spadaju u kategoriju – PONOS MEĐIMURJA.

(Anamarija Krčmar)

 

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*