Gospodarska škola Čakovec-projekt AGROEDUCA

Danas je u Scheierove zgradi održana uvodna Konferencija  predstavljanje projekta AGROEDUCA financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ideja projekta Agroeduca

U RH 30,81% stanovništva nema ključne kompetencije (bez i samo sa osnovnom školom), a samo 2,3% osoba je uključeno u obrazovanje odraslih. Karlovačka, Krapinsko-Zagorska i Međimurska županija imaju 24.728 nezaposlenih, od toga 1018 s poljoprivrednom kvalifikacijom (HZZ-2/2015). Oni su ciljna skupina-1 iz koje će se izabrati 280 osoba za osposobljavanje. Od 2002.broj zaposlenih u poljoprivredi je pao sa 70.000 na 31.000 (St. ljetopis-2012). Država stimulira poboljšanje obrazovne strukture vezujući subvencije uz obavezne edukacije. Kako ih se većina naplaćuje, nezaposleni se u njih ne uključuju. Projekti su prilika za (besplatno) stjecanje novih kompetencija i veće zapošljavanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Problemi obrazovnog sustava

Ustanove pridonose slabom odazivu zastarjelim programima, opremom i nemotiviranim osobljem.

Ciljevi

Projektom AGROEDUCA želimo povećati kompetencije i zapošljivost polaznika, pa je ovo prilika da osuvremenimo kvalitetu i relevantnost postojećih programa osposobljavanja i ojačamo profesionalne kapacitete.

Specifični ciljevi:

1. Razvijanje 3 standarda zanimanja i kvalifikacija, modernizacija i razvoj 6 novih programa osposobljavanja, te osiguranje kvalitete rada i poučavanja jačanjem materijalnih i kadrovskih kapaciteta Prirodoslovne škole Karlovac, Srednje škole Bedekovčina i Gospodarske škole Čakovec

2. Umrežavanje dionika obrazovanja odraslih i realizacija programa osposobljavanja. Ciljnu skupinu – 2 (osoblje partnera) ćemo educirati u:

a) 3 stručna područja (aranžiranje, vinarstvo i voćarstvo)

b) 4 andragoška područja

c) izradi nastavnih materijala i priručnika za kombinirano i učenje na daljinu

d) stručnoj ekskurziji, konferenciji, okruglim stolom

e) samovrednovanjem 3 škole

f) radionicama izrade standarda zanimanja, kvalifikacija i programa

g) nabavom opreme

Edukacija ciljne skupine “nezaposleni i neaktivni”, ukupno 280 osoba iz 3 županije (20 osoba po programu -spec. cilj 2)

Projektom AGROEDUCA želimo povećati kompetencije i zapošljivost polaznika:

1. voćar(ka)

2. voćar(ka) integrirane proizvodnje i tradicionalne prerade

3. vinogradar(ka)

4. vinar(ka)

5. cvjećar(ka)

6. aranžer(ka) cvjetnih instalacija i prostora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za svaku grupu će se upisati najmanje 20 polaznika. Pohađanje tečajeva je besplatno. Prednost će imati nezaposleni, a do popunjenja kapaciteta ostali zainteresirani koji imaju OPG, a nemaju adekvatnu izobrazbu.

Po završetku programa, stječe se kvalifikacija 2. stupnja s mogućnošću upisa u e-radnu knjižicu. U osnovnim programima (vinogradar, voćar, cvjećar) će se steći i kompetencije za nabavu i primjenu pesticida u skladu sa zakonom o održivoj uporabi pesticida. Edukacije se provode na i na višem nivou sa po 3 programa (voćar integrirane proizvodnje i tradicionalne prerade, vinar, aranžer cvjetnih instalacija i prostora. Informiranje javnosti i polaznika će biti medijima, informativnim točkama po općinama sudjelujućih županija, profesionalnim udrugama i web-stranicama škola.

Kontakt osoba:

Gospodarska škola u Čakovcu – Petra Delimar – pdelimar@gmail.com, 098-1631-104

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*