medjimurjepress@gmail.com

Intervju s umjetnicom Helenom Klakočar

Razgovor o djelovanju umjetnika u vrijeme socijalne distance Valentina Nedeljko ovoga tjedna imala je s poznatom strip umjetnicom Helenom Klakočar. Njezina nas izložba ZID MEDITERAN očekuje u lipnju u sklopu Scheier programa projekta Nove prakse.

V: Pozdrav! Možeš li nam se predstaviti?

H: Pozdrav! Ja sam Helena Klakočar. Autorica sam vizualnih narativa: grafičkih novela i grafičkih reportaža. Radim ilustracije, plakate i video filmove. Diplomirala sam grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Filmsku animaciju na Fontys Akademiji u Nizozemskoj.

Moja najnovija knjiga je ZID MEDITERAN, a uz nju su do sad izdane i zbirka stripova Vlaga, Mraz i Sol i drugi stripovi, strip slikovnica Veliko putovanje te grafičke novele Nemirno more i Nemirno more 2 (prvotno izdane na francuskom pod nazivom Passage en Douce).

U svojem radu koristim dokumentarne zapise, razgovore i događaje koje sam sama preživjela. Rado istražujem.

V: Možeš li nam reći nešto o svojem društveno-kulturnom ili umjetničkom angažmanu?

H: Moj zadnji umjetnički angažman bila je izložba u Centru za kulturu Čakovec, gdje su moje slike i crteži ostali ‘’zaleđeni’’ skoro puna dva mjeseca; dok je moj zadnji neumjetnički, ali društveni angažman bio u Zagrebu. To je bilo predavanje o grafitima na Berlinskom zidu u Knjižnici Božidar Ogrizović.

V: U planu je bila i tvoja izložba u zgradi Scheier u sklopu projekta Nove prakse…

H: Da,u travnju sam trebala imati još jedan umjetnički angažman, ZID MEDITERAN, izložbu originalnih crteža za grafičku reportažu o sudjelovanju našeg broda A.Mohorovičić BŠ-72 u FRONTEX-ovoj misiji Triton sa zadaćom čuvanja granica EU i spašavanju migranata na Mediteranu. Izložba je trebala biti upravo u zgradi Scheier, no ona je zbog COVID-19 krize i odluka stožera odgođena i prebačena u online format.

U Scheieru sam planirala održati po prvi put i predavanje ZID MEDITERAN / CENZURA ILI KOREKTURA koji će se kao i izložba prebaciti u online format. Predavanje će biti o detaljima koje nisam stavila u knjigu i razlozima tih odluka, zahtjevima MORH-ove PR službe da se zamjene neki izrazi, izbace neka svjedočenja te tijek pregovora koji je slijedio sve do zadnjih minuta pred puštanje u tisak.

V: Kako provodiš vrijeme svojeg socijalnog distanciranja?

H: Volim gledati filmove. Prvih tjedana se nisam mogla uživjeti u priče kao što govori onaj natpis iznad zatvorenog kina: ‘’Nastavit ćemo s prikazivanjem filmova kad svakodnevni život prestane ličiti na film’’. Sad, kada smo se pomalo navikli na ‘’novo doba’’ mogu pratiti radnju filmova.

Smišljam i radim na novim projektima ujutro iz kreveta. Tu ležernu metodu mi je otkrio strip crtač Aleksandar Zograf i sad kad se život usporio si zapravo mogu priuštiti ovakvu „tehniku“.

Proučavam i online animacijske programe te sam napravila kratki eksperimentalni strip video, a ujedno pokušavam napraviti neki projekt koji se bazira na korištenju QR kodova. Ne znam puno o tome pa učim.

V: Koje su po tebi dobre, a koje loše strane novonastale situacije?

H: Velika loša strana je da su ljudi bolesni i da čak umiru. Brinuli smo se jako zbog prijatelja koji je bio 14 dana na respiratoru i nije se znalo hoće li preživjeti. Kad čovjek ima nekog bliskog koji se razbolio od te bolesti, shvaća da je situacija zaista opasna i tragična premda je nebo plavo, ptičice cvrkuću i trava zeleni kao i prošlih godina. Sve je isto, a ipak nije.

Druga loša strana: Htjeli smo posjetiti kćeri u Amsterdamu, u lipnju, no sada nismo sigurni da će se smjeti putovati. Bojim se također da one neće moći doći u Hrvatsku na ljetovanje.

Jedna mala dobra strana: Već godinu dana živim između Čakovca i Zagreba. Često mi se dogodi da zbog putovanja i nemogućnosti dolaska propuštam neki zanimljiv događaj. Sada se u ovom lockdownu više ne mogu ‘’gristi’’ da nešto propuštam.

V: Što planiraš prvo napraviti kad se maknu zabrane?

H: Ha, ha…’’šmugnuti’’ u Zagreb na koji dan.

Razgovarala: Valentina Nedeljko

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*