Izložba „Otkrivanje srca“

Uoči koncerta u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, otvorena je u dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca, izložba „Otkrivanje srca“, radionice „Blažeković“. Obrtničku radionicu Blažeković medičar i voskar utemeljio je 1953. godine majstor Franjo Blažeković.

Tradiciju obrta i umijeće izrade licitara, svijeća i ostalih medičarskih proizvoda uspješno je nastavila njegova kći Antonija Ranogajec s obitelji. Status umjetničkog obrta te obrta s tradicijom koji je Antonija dobila od Hrvatske obrtničke komore 2009. godine potvrdio je radionicu Blažeković kao jednu od najboljih medičarskih i voskarskih radionica u Republici Hrvatskoj. Antonija Ranogajec svojim je umjetničkim izrazom i majstorstvom sudjelovala u nizu značajnih projekata koji su obogatili hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Jedan od najznačajnijih je sudjelovanje na izložbi Etnografskog muzeja Zagreb “Licitarstvo i medičarstvo-obrt višestoljetne tradicije”, zatim na izložbi “Zoete Zonde” u Rotterdamu te na 34. međunarodnoj izložbi 100 PRESEPI u bazilici S. Maria del Popolo u Rimu, također u suradnji s Etnografskim muzejom iz Zagreba. U projektu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske okićen je bor licitarima u Vatikanu 2002. godine. Najveće je priznanje radionica Blažeković dobila upisom na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

O izložbi je govorio Josip Ranogajec, iz radionice „Blažeković“, a izložbu je otvorio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. Otvorenju je nazočio i ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu Dinko Šokčević te ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Rajmond Rojnik.

Obrt Blažeković, vlasnica Antonija Ranogajec i njena obitelj dokaz su da jedna mala manufaktura može i u današnje vrijeme čuvanjem tradicijskih vrijednosti pokazati nadolazećim generacijama kako se uspješnost postiže upornošću i predanošću, a svemu je naravno pokretač ljubav i maleno licitarsko srce.

(i.g.)

Foto: VIPRO

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Komentiraj

*