Crtice iz Čakovečke prošlosti

POVIJEST ČAKOVCA NA IZLOŽBI DANIJELA CIGLARIĆA U KNJIŽNICI “NIKOLA ZRINSKI” 

Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” donosi dvadesetak do sada uglavnom javnosti nepoznatih fotografija iz prošlosti grada Čakovca i života njegovih stanovnika iz prve polovice 20. stoljeća.

“Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” napravljena je sa željom da u ovim ubrzanim vremenima malo zastanemo i sjetimo se onih čiji trud i rad baštinimo. Netko je tu bio i prije nas, i ostavio nam tvornice, zgrade, institucije, pjesme i običaje, a ovo je tek mali spomenak na njih. Mnogi od nas bi na slikama koje će biti predstavljene mogao pronaći nekog svog pretka, doduše nisam siguran da bi ih svi mogli prepoznati, budući da se radi o slikama iz prve polovice 20. stoljeća.
Na fotografijama su motivi iz građanskog života, koji prikazuju čakovečke radnike, sportaše, amaterske glumce, …

Za izložbu su većinom odabrane su grupne fotografije, dok su osobne fotografije birane samo one s poznatim ličnostima (Vinko Žganec, Franjo Punčec, Geza Legenstein), uz njih bit će prikazano i par do sada javnosti nepoznatih fotografija motiva Čakovca. Posebno bih istaknuo da će prvi puta javnosti biti predstavljena fotografija otvorenja spomenika banu i pjesniku Nikoli Zrinskom iz 1904. godine, simbola grada Čakovca. Na mjestima na kojima se družimo i radimo netko je to radio i prije nas, ako želite vidjeti kako je to nekada izgledalo dođite na izložbu.”

Daniel Ciglarić (Čakovec, 1994.) Student je održavanja zrakoplova u Velikoj Gorici. Bavi se prikupljanjem razglednica, fotografija, knjiga i umjetničkih slika zavičajne povijesti posljednjih deset godina. Predmete nabavlja po sajmovima starina, antikvarijatima i najviše preko interneta. Izložba “Crtice iz čakovečke prošlosti” prva je izložba dijela fotografija iz zbirke ovog kolekcionara.

  • OVO JE MOJA PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA IZ MOJE BOGATE ZBIRKE. IMAM OKO 200 FOTOGRAFIJA I 250 RAZGLEDNICA. SVE PRIKUPLJAM PUTEM INTERNETA. ČLAN SAM MATICE HRVATSKE I JEDNOG DANA ŽELIM IZDATI KNJIGU VEZANO UZ MOJE ISTRAŽIVANJE POVIJESTI ČAKOVCA. POSEBNO BIH OVOM PRILIKOM ZAHVALIO GOSPODINU OBITELJI VERTUŠ I GOSPODINU ČREPU – izjavio je Daniel.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*