medjimurjepress@gmail.com

Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Pozivamo Vas na izložbu povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Izložbu zajednički pripremaju baštinske ustanove: Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec. Sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Otvorenje izložbe biti će upriličeno u utorak, 8. siječnja 2019., u 18 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Izložbom se prezentira prekretnica u povijesti Međimurja, a sukladno tome i važan dio hrvatske nacionalne povijesti koji ne smije biti zaboravljen.

Dana 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 9. siječnja proglasio spomendanom kao sjećanje na događaj na kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državnom-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskoga naroda. Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske države značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija.

Dana 9. siječnja 2019. Međimurska županija i Grad Čakovec proslavit će 100. obljetnicu odcjepljenja od Mađarske države i pripojenja Hrvatskoj, a zbog brojnosti programa i službenih protokola izložba će biti otvorena u Muzeju Međimurja Čakovec dan uoči obljetnice spomendana.

Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka 2019.

(Zlatko Bacinger)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*