Međimurje Press
Izložbe

Izgradnja zagrebačkog Rotora trajala je tri mjeseca i uz nekoliko puta manje novaca

U izvedbi Muzeja vlakića Backo Mini Express

Jedan od prometno najkompleksnijih i najzahtjevnijih projekata glavnog hrvatskog grada – zagrebački Rotor, dobio je svoju maketu u vjernom prikazu, a koja je postavljena u prostoru uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića 1, gdje će biti postavljena još najmanje sljedeći pet godina.

Za razliku od onog izvornog prometnog kružnog toka na južnom ulazu u Zagreb, njegova vjerna maketa predstavlja umanjeni prikaz u omjeru 1:220, a izradio ga je Muzej vlakića Backo Mini Express za tri mjeseca rada i maketarskog oblikovanja.

Muzej vlakića Backo Mini Express, jedan od najposjećenijih turističkih sadržaja u Zagrebu, na ovaj se novi maketarski podvig okrenuo kako bi građanima koji posjećuju upravu glavnog grada predočio kroz umanjeni prikaz nastanak i prometni život jednog od najvećih prometnih kružnih tokova u Hrvatskoj.

Maketa je u upravu Grada Zagreba nedavno dopremljena u dijelovima, a na njezinom sastavljanju i postavljanju radilo je 15 djelatnika Muzeja.

Maketa zagrebačkog rotora ima dimenzije 1,70 x 2,5 metara, a teži više od tristo kilograma. Prvo je stolar postavio stol, potom smo mi složili dio po dio makete, a sve je na kraju zaštitio staklar. Nismo brojili od koliko se točno dijelova sastoji, ali samo autića ima više od 140 komada. Sve smo radili sami “od nule”, pa čak i figurice ljudi, njih dvadesetak – pojasnio je izradu i završetak makete zagrebačkog Rotora Antun Urbić – Backo, idejni začetnik i vlasnik Muzeja vlakića Backo Mini Express.

Sredstva za izradu makete osigurana su kroz fondove financiranih iz Europske unije.

Muzej vlakića Backo Mini Express projekt je najveće makete željeznice u jugoistočnoj Europi, te pete najveće na Starom kontinentu, plod devetogodišnjg marljivog rada osmorice Zagrepčana, koji su stvorili pravi turistički raritet kontinentalnih prostora naše države, te projekt koji je gotovo 85 posto hrvatski proizvod i inovativnih rješenja, sa svim svojim eksponatima nalazi se u Gundulićevoj br. 4. u Zagrebu.

Muzej vlakića Backo Mini Express, peta najveća maketa željeznice Europe otvoren je za

sve posjetitelje od utorka do subote od 10 do 18 sati.

Sanela Dropulić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja