Međimurje Press
Izložbe

Izložba Dvora Veliki Tabor: „JURAJ RATTKAY VELIKOTABORSKI“

Izložbom pod nazivom „Juraj Rattkay Velikotaborski (1613.-1666.)“ autorica izložbe Nadica Jagarčec predstavit će nam jednog od najistaknutijih članova obitelji Rattkay – Jurja II Rattkaya – autora prve tiskane hrvatske povijesti „Memoria regum et banorum regnorum Dalmatiae, Croatiae et Sclavoniae“ – u prijevodu „Spomen na kraljeve i banove kraljevstva Dalmacije, Hrvatske i Slavonije“, koja je tiskana prije 370 godina – 1652. u Beču. Ovo djelo Rattkay je posvetio kralju Ferdinandu IV, Nikoli Zrinskom (1620. – 1664.) i bratu mu Petru (1621. -1671.) Juraj Rattkay borio se zajedno sa Petrom Zrinskim protiv Šveđana u Tridesetogodišnjem ratu. 

Rattkayeva „Memoria“  – rasprava o hrvatskoj povijesti, podijeljena je u šest knjiga. Prema navodima dr. Mije Korade sve u Rattkayevu djelu bilo je povezano s braćom Zrinski  i njihovim „urotničkim“ idejama, a „Memoria“ je trebala poduprijeti stalešku i političku kampanju Zrinskoga.

Osim originalnog izdanja „Memorie“ na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i ratnu opremu poput 2 viteška oklopa iz 16. i 17. stoljeća te nekoliko pušaka i mačeva iz 17. stoljeća.

Muzej Međimurja Čakovec – stalni postav na 2. katu palače

Trajanje izložbe: 25. 4. – 27. 8. 2022.

Otvorenje: ponedjeljak, 25. 4. 2022. u 18,00 h

Autorica izložbe: Nadica Jagarčec, muzejska savjetnica Dvora Veliki Tabor

IZLOŽBA JE DIO PROGRAMA OVOGODIŠNJIH “DANA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE”.

Maša Hrustek Sobočan

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja