medjimurjepress@gmail.com

Izložba pa radionice za djecu Matije Bobeka u zgradi Scheier

Sjećate li se dječjih igračaka koje su nas razveseljavale svojom interaktivnošću? Bile su ekološke te su poticale na istraživanje, a glavni medij im nije bio plavi ekran.

U nedjelju, 17. studenoga 2019. godine na otvorenju izložbe Kao prvo – zagonetno drvo u zgradi Scheier u 16 sati autor izložbe i pedagog Matija Bobek će vas podsjetiti na radost igranja drvenim igračkama, a oni najmlađi će osim doživljaja izložbe imati priliku svoju igračku napraviti i sami na besplatnim radionicama za djecu.

Izložba drvenih skulptura i igračaka bit će otvorena do 21. studenog 2019. godine, a vrata zgrade Scheier će za tu prigodu biti otvorena u ponedjeljak od 18 do 21 sati te od utorka do četvrtka od 9 do 12 sati i 18 do 21 sati.

Kao prvo – zagonetno drvo je interaktivni i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Projekt se realizira kao izložba i radionica namijenjena djeci te je do sad gostovao u Galeriji Sermage, Muzeju Croata Insulanus, Galeriji Klovićevi dvori, Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, Gradskom muzeju Požega, Gradskom muzeju Sisak, Gradskom muzeju Cirkvenica, Galeriji Prica te na brojnim festivalima.

Besplatne radionice u sklopu programa namijenjene su za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će kroz istraživačku igru, pripovijedanje i promišljanje razvijati svoj kreativni impuls i učiti rukovati elementima iz prirode od raznobojnih i neobičnih drvca, ukrasnih tikvica, žireva ili pak kućice bube koja živi na hrastu ceru.

Prilikom sakupljanja i odabira materijala za izradu igračaka u prirodnom okruženju započinje igra s “majkom prirodom” kroz koju se radi na razvijanju ideja i priča povezanih s igračkama. Malom intervencijom zagonetni drveni oblici pretvaraju se u funkcionalne igračke, a djeca kroz igru na praktičan način razvijaju ekološku osjetljivost i uče o fizici, logici i matematici.

Radionice za djecu Matija Bobek vodit će tijekom izložbe u ponedjeljak od 18 do 21 sati te u utorak i srijedu od 9 do 12 i od 18 do 21 sati, a za besplatno sudjelovanje u sklopu individualnog dolaska, vrtićkih, predškolskih i školskih grupa prijaviti se možete putem maila: bobolinac@gmail.com. 

Matija Bobek je autor izložbe, pedagog i voditelj radionica za najmlađe. Završio je Višu učiteljsku školu u Čakovcu, a danas je član Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Sviranje glazbenih instrumenata, vještina žongliranja i ostala vizualna umijeća još su neke od vještina kojima Matija raspolaže i koje kao Striček Bobček prenosi na mlađe naraštaje u različitim programima. Više o programima Matije Bobeka saznajte na facebook stranici Zagonetno drvo.

Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost

Za one nešto starije, roditelje, pedagoge, učitelje, umjetnike i sve ostale zainteresirane u petak, 15.studenoga 2019. u 12:30 sati, odmah nakon edukativnog koncerta za djecu Priča o sloniću Babaru, u zgradi Scheier održat će se Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost.

O važnosti umjetnosti za djecu, radu s djecom i dječjim umjetničkim i edukativnim programima govorit će Danijela Petrić i Zdenko Niessner, autori Priče o sloniću Babaru, Matija Bobek, autor izložbe i radionica Kao prvo – Zagonetno drvo te Nikolina Mekovec, voditeljica Studija suvremenog plesa Teuta i organizatorica Galerije plesa.

NAJAVE:

Najave nadolazećih društveno-kulturnih i umjetničkih programa u zgradi Scheier podržanih kroz projekt Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom:

·     22.11.2019. u 18 sati III_IV,Vana Gaćina

·     09.12.2019. u 18 sati #pivilion_dot_net, Dina Karadžić i umjetnička organizacija Format C

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Ulaz na sve programe je besplatan.

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine. 

VALENTINA NEDELJKO

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*