medjimurjepress@gmail.com

Izložba povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države

12. 9. – 26. 9. 2019.

Otvorenje u četvrtak, 12. 9. 2019. u 12 sati

Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21, Zagreb

Nakon i više nego uspješnog otvorenja i posjećenosti izložbe Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, izložba nastavlja svoj aktivni život gostovanjem u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu u mjesecu rujnu. Izložba je nastala povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini i plod je suradnje baštinskih ustanova: Muzeja Međimurja Čakovec, Državnog arhiva za Međimurje i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec.

Da podsjetimo, 9. siječnja – Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države – Hrvatski sabor proglasio je danom spomena značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija. Tema Međimurja i Međimuraca u Prvom svjetskom ratu važan je dio sveukupnih nacionalnih događanja u tom prijelomnom razdoblju. U godini 2018./19. razne institucije i muzeji obilježavaju 100. godišnjicu od završetka Prvoga svjetskog rata, a oslobođenje Međimurja poklopilo se s raskidanjem svih državnopravnih veza Hrvatske s Austro-Ugarskom Monarhijom i ulaskom u novu jugoslavensku zajednicu.

Okosnicu izložbe čine tematske cjeline: međimurska revolucija u studenom 1918., prva vojna akcija za oslobođenje Međimurja, rad Narodnoga vijeća za Međimurje i pripreme za drugi pohod, ulazak hrvatske vojske u Međimurje na Badnjak 1918. te Velika narodna skupština u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu 1919. godine koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.

Pridružite nam se u četvrtak, 12 rujna u 12 sati u auli Hrvatskog državnog arhiva na zagrebačkom otvorenju izložbe!

Maša Hrustek Sobočan

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*