medjimurjepress@gmail.com

Kamen na prapovijesni način

Zbirka prapovijesne građe Muzeja Međimurja Čakovec čuva vrijedne primjerke kamenih sjekira, batova, dlijeta i drugih glačanih kamenih alatki pronađenih isključivo na području Međimurja. Ti predmeti od neprocjenjive su kulturno-povijesne vrijednosti i predstavljaju najstarije ljudske izrađevine iz muzejskog fundusa – njihova se starost procjenjuje na više od sedam tisuća godina.

Arheološki nalazi upućuju na postojanje specijaliziranih radionica za izradu kamenih oruđa, radionice pak ukazuju na postojanje uređenih naselja i pojedinaca koji su poznavali sirovine, ovladali vještinom izrade takvih predmeta i profesionalno se time bavili. 

Kameni alati pronađeni na području Međimurja kvalitetom i oblikom ne razlikuju se od sličnih oruđa pronađenih na širem srednjoeuropskom prostoru. Razvidno je, dakle, da je u međurječju Mure i Drave prije više tisuća godina postojala razvijena i uniformirana proizvodnja glačanog kamena. 

O svemu tome, ali i o mnogočemu drugom posjetitelji će moći čuti i vidjeti na izložbi Kamen na prapovijesni način, koja će biti otvorena u petak, 19. svibnja u 19 sati u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.Autorica izložbe je kustosica Arheološkog odjela Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš.

Paralelno s izložbom, Muzej će organizirati i popratne radionice pod nazivom Igrom u prapovijest, sa svrhom popularizacije arheologije te prikaza načina života i izrade kamenih alata na prostoru današnjeg Međimurja prije više tisuća godina.

(M.H.S.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*