Karikature Ivana Haramije Hansa

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, otvorit će se, u srijedu 27. ožujka 2019., s početkom u 19  sati izložba karikatura iz Zbirke karikatura Ivana Haramije Hansa

Ivan Haramija Hans rođen je u Prelogu, gdje je završio pučku školu, dok je gimnaziju završio u Čakovcu. Diplomirao na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu, smjer likovni pedagog. Radio je kao učitelj u Prelogu i Donjoj Dubravi.

Prve karikature objavljene su mu 1967. godine u varaždinskom časopisu „Grabancijaš“, a nakon toga surađuje s velikom brojem novina u zemlji i inozemstvu. Objavio je više od 12 000 karikatura. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi karikatura, te je sudjelovao na 200-tinjak skupnih izložbi na svim kontinentima. Bio je urednik humorističkih listova, objavio je pet knjiga karikatura te ilustrirao više knjiga i publikacija. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog društva karikaturista.

Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja. Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obitelj Haramija donirala je Zbirku karikatura Ivana Haramije Hansa u prosincu 2017. godine. Djela iz zbirke, izlažu se kroz mjesec travanj, mjesec smijeha, kako bi se izrazilo poštovanje ovom velikom umjetniku. Svojim djelovanjem Hans je pozitivno i poticajno djelovao na razvoj umjetnosti karikature u Hrvatskoj, a zacijelo je i najtrofejniji autor u povijesti hrvatske karikature.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*