Otvorena izložba pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Večeras je u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja otvorena izložba povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države

Povodom obilježavanja 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja hrvatskoj domovini, baštinske ustanove Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec zajednički su priredile izložbu pod nazivom Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!

Otvorenje izložbe povezano je sa spomendanom 9. siječnja – Danom donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države, koji je Hrvatski sabor proglasio danom spomena značajnim za očuvanje jedinstvenosti hrvatskoga teritorija.

Kako bi se dao kontekst događajima koje obilježavamo izložba započinje pregledom situacije u Međimurju početkom 20. stoljeća i pregledom rada s jedne strane na mađarizaciji, a s druge strane na borbi za očuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta međimurskoga naroda. Tema Međimurja i Međimuraca u Prvom svjetskom ratu važna je jer izravno utječe na događaje koji čine okosnicu ove izložbe: međimurska revolucijau studenom 1918., prva vojna akcija za oslobođenje Međimurja, rad Narodnoga vijeća za Međimurje i pripreme za drugi pohod, ulazak hrvatske vojske u Međimurje na Badnjak 1918. te Velika narodna skupština u Čakovcu 9. siječnja 1919. godine. Nakon odlaska mađarske vojske i civilne uprave iz Međimurja trebalo je ponovno normalizirati život i postaviti novu hrvatsku upravu što je otežavala mađarska propaganda, čak i nakon mirovne konferencije u Trianonu koja je definirala rijeku Muru kao granicu Kraljevstva SHS-a s Mađarskom.

Stručnjaci Muzeja Međimurja Čakovec, Državnoga arhiva za Međimurje i Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec zajedničkim su istraživanjima dostupnih izvora i građe iz temom obuhvaćenoga razdoblja, postavili  izložbu koja će, nadamo se, zainteresirati javnost za prijelomne događaje iz međimurske povijesti kao i za rad naših ustanova na očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Međimurja.

(rd)

Foto: ROBERT GUTERMAN

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*