medjimurjepress@gmail.com

Zbirka “Bali”

Muzej Međimurja Čakovec saziva za petak, 9. ožujka 2018. u 11 sati konferenciju za novinare na temu zajedničke izložbe MMČ-a i Centra za kulturu Čakovec – Zbirka „Bali“.

Na konferencija, koja će biti održana u Muzejskom informativnom centru (ulaz iz atrija palače), govorit će djelatnici Muzeja Međimurja Čakovec, Centra za kulturu Čakovec te Dragutin i Snježana Bali.

Umjetnička Zbirka Bali do sada je bila slabo poznata široj kulturnoj javnosti, a gotovo potpuno nepoznata u međimurskoj, domicilnoj sredini. Stoga je čakovečka izložba organizirana kao prvo cjelovito predstavljanje ove slikarske zbirke u sredini gdje nastaje i u čiji kulturni kontekst pripada.  Kolekcija je nastajala unazad desetak godina, čini je gotovo 150 radova, a sakupljač je međimurski poduzetnik Dragutin Bali koji je, zajedno sa suprugom Snježanom (vlasnicima tvrtke Bali d.o.o. iz Donje Dubrave) u tome kratkome razdoblju prikupio djela najpoznatijih modernih i suvremenih umjetnika iz Hrvatske te nešto radova iz drugih sredina nekadašnjeg zajedničkog prostora.

Kako je riječ o brojčano velikoj zbirci ova je izložba podijeljena na dva dijela: radovi hrvatske moderne i međuratnog slikarstva (od slika Slave Raškaj, Medovića, Bukovca, Kraljevića, Račića, Becića, Vidovića, Uzelca, Joba do Gecana i drugih) biti će predstavljena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja, a poslijeratno slikarstvo i suvremena produkcija (od 50-ih godina do danas: od Dulčića, Ivančića, Murtića, Sedera, Kožarića, Šuteja do Bućana i drugih, mlađih autora) biti će izložena u Izložbenom prostoru Centra za kulturu.

(Maša Hrustek Sobočan)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*