Japanska umjetnica Shizuko Noiri u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u Prelogu

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Festival “Varaždinske barokne večeri” organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin.

U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 30. rujna, s početkom u 19 sati, nastupila je japanska umjetnica Shizuko Noiri na lutnji. Lutnja je trzalački instrument koji ima svijen vrat s pragovima i duboki, okrugli stražnji dio. Kad se govori o lutnja instrumentu treba razlikovati europsku lutnju i bliskoistočni ud. Obje lutnje potječu od perzijske riječi rud, koja je označavala žičano glazbalo. Lutnja ima kruškoliko tijelo i kraći ili duži vrat koji je na vrhu prelomljen po pravim kutem. Lutnja ima profinjen i nježan zvuk, a sviranje lutnja bilo je obavezan dio obrazovanja i simbol uglađenosti plemića, kraljeva i ostalog plemstva.

Kulturni i društveni život 16. i 17. stoljeća nije  se mogao zamisliti bez zabave uz lutnju. Među posjetiteljima u crkvi sv. Jakoba bila je i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan. I ovaj je program realiziran u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin, a u koncertu je uživao i ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Shizuko Noiri je rođena u Kyotu, gdje je diplomirala muzikologiju na ženskom collegeu Doshisha. Studij lutnje započela je s Ichirom Okamotom, a nastavila u Švicarskoj na Scholi Cantorum Basiliensis s Eugenom Domboisom i Hopkinsonom Smithom specijalizirajući se za izvedbene prakse renesanse i baroka. Diplomu solistice stekla je 1991. godine. U proteklih je dvadeset godina nastupila u brojnim opernim produkcijama, najčešće pod dirigentskom palicom Renéa Jacobsa. Jedna je od osnivačica sastava Les Plasirs du Parnasse. Kao solistica redovito nastupa diljem svijeta s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima. Majstorske tečajeve držala je u Aix-en Provenceu, u Češkoj i na Umjetničkoj akademiji u Tokiju.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*