Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Jedna od najznačajnijih međunarodnih znanstvenih konferencija CECIIS 2022 ove godine u Dubrovniku!

Varaždin, 12. rujna 2022. – Trideset i treće izdanje Međunarodne konferencije “Central European Conference on Information and Intelligent Systems” – CECIIS 2022 održat će se po prvi puta Dubrovniku, u prostorima Sveučilišta u Dubrovniku od 21. do 23. rujna 2022. godine. Glavna tema ovogodišnje konferencije je ‘Smart Industry in post Covid-19 society’, a glavni organizator je Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), dok su partneri i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultet prometnih znanosti (FPZ) sa Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (FERIT), Sveučilište u Dubrovniku (UNIDU) i Europska istraživačka mreža EDEN.

‘Smart Industry in post Covid-19 society’

O temi ‘pametne industrije’ raspravljalo se na prošlogodišnjem izdanju konferencije CECIIS 2021, na kojoj je prepoznata potreba za daljnjim istraživanjem u ovom području. Suvremeno društvo suočava se s brojnim izazovima koji otežavaju njegov daljnju razvoj – s jedne strane svjedočimo golemom znanstvenom napretku, no s druge strane suočavamo se s preprekama i ograničenjima za postizanje održive budućnosti. Paradigma globalne industrije se počela naglo mijenjati – ona se sve više temelji na modernim tehnologijama i konceptu pametne industrije, što će uključivati ​​intenzivniju upotrebu umjetne inteligencije, robotike, kao i nove poslovne modele. To ostavlja mnoga otvorena pitanja na koja će odgovore u diskusijama potražiti znanstvenici i istraživači na ovogodišnjoj konferenciji CECIIS 2022.

Program konferencije

Bogat trodnevni program konferencije za sve sudionike, koji će moći djelomično pratiti online, uključuje predavanja dvaju cijenjenih američkih predavača – Nenada Medvidovića (University of Southern California) i Ozana Tonguza (Carnegie Mellon University). Pristigli radovi bit će prezentirani unutar 12 znanstvenih sekcija, a najbolji će biti i nagrađen. Važan dio konferencije su i radovi studenata koji će biti prezentirani u sklopu 12. Studentske poster sekcije. Sudionike očekuje i panel rasprava Smart University for Smart Industry“, paralelno događanje naziva „Tutorial: Digital Design Thinking using Scene2Mode“ te predstavljanja međunarodnih projekata organizatora i partnera konferencije.

Međunarodni recenzenti

Radovi prijavljeni na spomenutu konferenciju, ocijenjeni pozitivnom recenzijom od strane međunarodnih recenzenata, objavljuju se u Zborniku radova, a koji je indeksiran u sljedećim bibliografskim bazama podataka: DOAJ – Imenik časopisa otvorenog pristupa, INSPEC, EBSCO,  ProQuest i WoS. Neki od tih radova bit će uzeti u obzir za objavljivanje u časopisu za informacijske i organizacijske znanosti JIOS koji objavljuje Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Uoči konferencije i EDEN-ova radionica

FOI-jev višegodišnji partner EDEN Digital Learning Europe EDEN DLE ove godine organizira istraživačku radionicu – EDEN RW u Dubrovniku uoči početka same konferencije 19. i 20. rujna 2022. godine. Dvanaesta EDEN istraživačka radionica ima temu Towards Smart and Inclusive Learning Ecosystem, koja je podijeljena u nekoliko sekcija:

  • Digitalna transformacija obrazovnih institucija
  • Trendovi i problemi u obrazovanju
  • Personalizirana okruženja za učenje visoke izvedbe
  • Strategije učenja za pametna okruženja za učenje
  • Nove tehnologije u obrazovanju.

Više informacija o svim programima dostupno je na službenoj web stranici konferencije. Konferenciju podupire i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Dubrovnik, kao i sponzori: Infodom, Oracle, Mobilisis (zlatni), Dignet Software (srebrni) i Factory X i IGEA grupa (brončani).

Vika Kerekeš

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja