Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Koncert Mate Đuzela i Marijana Đuzela u Glazbenoj školi u Varaždinu

U Glazbenoj školi u Varaždinu 8. travnja počinje 4. Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass. Sve do 17. travnja mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi. Mnogobrojni je žiri sastavljen od vrhunskih glazbenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Mađarske, Luksemburga, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Španjolske. Oko 600 natjecatelja iz Njemačke, Srbije, Bih, Slovenije, Austrije, Italije, Slovačke i Hrvatske ove će se godine natjecati u 6 kategorija i Grand Prix kategoriji Varaždin Woodwind & Brass natjecanja.

Nakon svečanog otvorenja natjecanja u ponedjeljak, već nas u utorak 9. travnja 2019. očekuje novo događanje u sklopu natjecanja. Pod pokroviteljstvom ministarstva kulture koncert će održati trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel. Na programu će se naći djela Roberta Schumana, Henria Dutilleuxa, Franza Liszta, Enriquea Crespoa i Stjepana Šuleka. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20:00 sati.

Mate Đuzel (Split, 1995.) već kao petnaestogodišnjak izvodi Koncert za trombon i orkestar od Nikolaja Rimskog-Korsakova uz pratnju HPO Gradske Glazbe Imotski, godinama najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u Hrvatskoj prema mnogim stručnjacima. Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2013. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Na istoj diplomira 2018. godine uz najviše ocjene te stječe naziv magistar muzike. Dobitnik je Rektorove nagrade za individualni umjetnički rad u akademskoj godini 2016./2017. (N. Rota: Koncert za trombon i orkestar uz pratnju Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog) i Dekanove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. (solo nastupi s orkestrima i ansamblima). Također, četiri puta mu se dodjeljuje Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. Ostvaruje zapažene solističke nastupe i na ciklusima kao što su ”Virtuoso”, ”Mladi za mlade” i Ciklus mladih glazbenika ”Vinko Lesić”. Nastupa i u Zlatnoj sali bečkog Musikvereina, gdje s Hrvatskim komornim orkestrom pod palicom Mirana Vaupotića izvodi trombonski solo iz Mozartovog Requiema. Dvije sezone sudjeluje u projektima Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) kao prvi trombonist i usavršava sviranje u orkestru učeći od članova Londonskog simfonijskog orkestra (LSO). Surađuje s Orkestrom Opere HNK-a u Zagrebu, Orkestrom Opere HNK-a u Splitu, Simfonijskom orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Član je i suosnivač ansambla limenih puhača ”Zagreb Brass Quintet”, u kojem aktivno koncertno djeluje i ostvaruje zapažene uspjehe.

Pijanist Marijan Đuzel (Imotski, 1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.

U Hrvatskoj je 2008. bio apsolutni pobjednik natjecanja Zlatko Grgošević, prvonagrađeni na natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, a osvojio je i Grand Prix Lions kluba iz Rijeke. Godine 2009. s osvojenom drugom nagradom (prva nije dodijeljena) pobjednik je natjecanja EPTA-e u Osijeku. Godinu dana kasnije osvaja Nagradu Grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, a u sezoni 2015./2016. dobitnik je Nagrade Darko Lukić na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu. Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recial u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)

Nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr.

U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live) , snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.

(Sanja Buhin)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja