Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Koncert Tonke Javorović i Davida Vukovića

U srijedu, 1. Veljače 2023. godine Glazbena škola u Varaždinu ugostit će Tonku Javorović i Davida Vukovića. Davidu Vukoviću, bivšem učeniku, a sada nastavniku klavira varaždinske Glazbene škole, pridružit će se Tonka Javorović na violončelu. Na programu će se naći djela L. Van Beethovena, S. Prokofjeva i B. Papandopula.

Kao solistica Tonka je nastupila uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Cantus Ansambl, Webern Kammerphilharmonie i uz Orkestar hrvatske glazbene mladeži. Dobitnica je mnogih nagrada s državnih i međunarodnih natjecanja. Od 2019. je vođa sekcije violončela na EUYO. 2021. godine je član No Borders orkestra. 2022. je prošla audiciju za mjesto stalnog člana Zagrebačkih Solista te je trenutačno na probnom roku u trajanju od 12 mjeseci. 2020. godine organizirala je donatorski koncert za prikupljanje sredstava za obnovu Hrvatskog glazbenog zavoda zvan EUYO za Hrvatski glazbeni zavod u sklopu festivala European Music Gallery Festival 2020. 2019. mentorica je Orkestru za Myanmar na projektu u Rangoonu, Myanmar te 2021. sudjeluje na projektu EUYOa u suradnji sa Stauffer Centrom za Gudače u Kremoni, Italiji gdje je mentorirala Gudačkom kvintetu EUYOa, imala priliku slušati seminare kod renomiranih muzičara kao Daniel Hope, Julian Rachlin, Sarah McElravy i Andrea Obiso te je dobila priliku učiti od renomiranog čelista Stevena Isserlisa i s njim svirati na u komornom sastavu završnom koncertu projekta.

David Vuković diplomirao je 2021. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Đorđa Stanettija s najvećom pohvalom (summa cum laude), a usavršavao se na majstorskim tečajevima s pijanistima kao što su: Srđan Čaldarović, Naum Grubert, Ksenia Kogan, Grigory Gruzman, Eugen Indjic, Nina Patarčec, Milana Chernyavska, Oliver Kern, Vyacheslav Gryaznov i drugi. Dobitnik je niza nagrada: prve nagrade na državnim natjecanjima HDGPP-a u disciplini glasovirska dua i klavir solo. Zajedno sa Tonkom Javorović i Evom Šulić, David je član Tria Eusebius osnovanog 2017. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva, s kojima je ostvario zapažene rezultate.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 18.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Sanja Buhin

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja