Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Likovno- psihološke radionice namijenjene djeci iz Udruge za autizam Pogled

POGLEDAJ ME

Muzej Međimurja Čakovec četvrtu godinu zaredom organizira likovno-psihološke radionice namijenjene djeci iz Udruge za autizam Pogled (Nedelišće) pod nazivom Muzej za Pogled. Radionice vode autorice projekta mr.sc. Jelena Klinčević, klinička psihologinja i akad. slikarica Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica. Projektom se ostvaruje pozitivan utjecaj na socijalnu i emocionalnu prilagodbu te komunikaciju djece s poremećajima u spektru autizma (PAS) kroz poticanje njihove kreativnosti u svijetu muzeja i likovne kulturne baštine.

U kategoriji pedagoško-edukacijskih programa projekt Muzej za Pogled 2019. godine bio je nagrađen Posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva. Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece u 2018. godini za Naj-akciju odabrao je upravo projekt Muzej za Pogled koji je i na državnoj razini od strane Središnjega koordinacijskog odbora iste godine bio svrstan u deset najuspješniji akcija Gradova prijatelja djece.

Naslov ovogodišnjih radionica je POGLEDAJ ME, a djeca iz Udruge Pogled su primjenom načela koja je u svom radu koristio suvremeni američki umjetnik Christo (1935. – 2020.) napravila privremenu promjenu na nekoliko javnih skulptura kipara Luje Bezeredija (1898. – 1979.) u Čakovcu.

Nakon pripremne radionice u Muzeju 21. lipnja, djeca su u četiri skupine 23.i 24. lipnja radila na javnim skulpturama kipara L. Bezeredija u ulici Otokara Keršovanija i Matice hrvatske. Ovu posebnu izložbu je nakon završetka radionica 24. lipnja otvorila čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini. Dječji radovi moći će se razgledati do 6. srpnja kada je zakazana završna radionica na kojoj će djeca sve skulpture vratiti u prvobitno stanje.

Foto: Milivoj Kuhar

(m.h.s)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja