medjimurjepress@gmail.com

Mali kustosi

Na Međunarodni dan muzeja, u petak, 18. svibnja, Muzej Međimurja Čakovec organizira tradicionalnu muzejsku priredbu koja u svakom pogledu zavrjeđuje pozornost javnosti. Riječ je o Malim školskim kustosima, priredbi koja se već duže vrijeme održava u našoj sredini. Svake godine Muzej šalje dopis osnovnim školama sa zamolbom da se uključe u akciju čija je svrha pobuđivanje i jačanje svijesti djece i mladeži o potrebi čuvanja starih predmeta i običaja te briga o povijesnim objektima i lokacijama. Redovito se javlja određeni broj škola koje u toj muzejsko-pedagoškoj akciji iščitavaju nastojanje našeg muzeja da na jedan specifičan način osvijetli međimursku tradiciju.

Tako je Muzej s malim školskim kustosima i njihovim mentorima do sada realizirao veći broj, u organizacijskom smislu čak i vrlo zahtjevnih tema, poput Običaja sestrinstva u Domašincu, Štrigovskog gustuvaja, Potočnog prala u Gardinovcu i mnogih drugih. Često je organizacija tih priredbi bila takva da je zahtijevala angažman gotovo svih seljana. Naravno, starije žene i muškarci u pravilu se s oduševljenjem uključuju u akciju, željni svog sudjelovanja u priči za koju ih veže neko lijepo sjećanje iz djetinjstva ili mladosti.

Uglavnom, priredba se svodi na to da odabrani mali školski kustosi objašnjavaju neki predmet ili običaj, dok im stariji služe kao statisti koji određenim aktivnostima zorno i znalački prate izlaganje djece o dotičnoj temi.

Ovisno o odluci muzejskih djelatnika, priredba Mali školski kustosi može imati dva oblika. Ponekad je to samo jedna tema, kao što je primjerice spomenuto Potočno pralo u Gardinovcu, a ponekad može biti više različitih tema. U ovom potonjem slučaju priredbi se nadoda podnaslov Moj najdraži stari predmet. Tako će ove godine Mali školski kustosi biti organizirani upravo na taj način. Kao sudionice priredbe, Muzeju su se prijavile tri osnovne škole: OŠ Hodošan, OŠ Jože Horvata Kotoriba i OŠ Sveta Marija. Svaka od njih ovih dana priprema po pet malih kustosa koji će pred okupljenom publikom, predstaviti ukupno petnaest starih obiteljskih predmeta. Spomenimo tek neke: rifljača, korpa, pegla, mašina za delati cukore, nadstolnjak, zipka, guzanjka, škorije za losi, stara putovnica…

Muzej Međimurja Čakovec zahvaljuje se ravnateljima: Ivanu Bariću, Snježani Matoš i Damiru Bandelji te mentorima, Romini Volar i Dariju Gosariću na susretljivosti. Iskrenu zahvalu Muzej upućuje učenicima – malim školskim kustosima, koji se ovih dana pripremaju za nastup. Svih petnaest učenika posjetitelji će moći vidjeti i čuti u petak, 18. svibnja s početkom u 10.30 sati u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu. Posebno muzejsko povjerenstvo odabrat će tri najbolja mala školska kustosa za 2018. godinu, a svi sudionici priredbe primit će diplome i prigodne darove.

(zb)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*