medjimurjepress@gmail.com

Mali školski kustosi 2019.

Mali školski kustosi je tradicionalna i u hrvatskim okvirima jedinstvena kulturna manifestacija Muzeja Međimurja Čakovec. Njezina svrha je jačanje svijesti mlađih naraštaja o potrebi čuvanja starih predmeta, popularizacija muzeja i muzejske struke te poštovanje prema starinama općenito.

U osnovnim oblicima manifestacija je poprilično šarolika i zauzima prostor od povijesti, etnografije i kulturne povijesti, do arheologije, a svodi se na to da djeca, osnovnoškolci viših razreda, u svojim domovima i dvorištima pronađu neki manji stari predmet te se pripreme za njegovu javnu prezentaciju pred odabranom publikom. Predstavljanje predmeta obično traje od pet do deset minuta i održava se u Muzeju Međimurja Čakovec u prigodi 18. svibnja, Međunarodnog dana muzeja.

U jednom slučaju – potočno pralo u Gardinovcu – mali kustosi su sami arheološki istražili lokaciju, otkrili ostatke prala, uključuli mještane te očisti i pripremili sve potrebno za javnu prezentaciju.

Ove godine, Muzej Međimurja Čakovec će u suradnji sa sedam međimurskih osnovnih škola organizirati predstavljanje ukupno dvadeset i jednog starog predmeta, uglavnom s područja prehrane.

OŠ Sveta Marija odabrala je sljedeće predmete: košnicu, kosalo i meštriju za kavu. Predmete će predstaviti učenice Valentina Erdelji (košnice), Leonarda Gašparić (kosalo) i Dora Papak (meštrija za kavu). Njihova mentorice su učiteljica povijesti Romina Volar te vjeroučiteljica Anica Trstenjak.

Kotoripska OŠ Jože Horvata izabrala je molitvenik, kuharicu s kraja 19. stoljeća i možđorec. Te predmete će predstaviti učenice Lara Volar (molitvenik), Dorotea Tilošanec (kuharica s kraja 19. stoljeća) i Emili Sabol (možđorec). Mentorica im je Romina Volar.

Osnovna škola Hodošan, koja za sada prednjači po broju sudjelovanja na manifestaciji, predstavit će se sa štubljom i cedilom, maslenkom te molitvenikom – duševnom nasladom. Predmete će predstaviti učenice Doroteja Šantavec (štublja i cedilo), Nina Kolarić (maslenka) i Sofia Pandur (molitvenik – duhovna naslada). Mentorica im je prof. Sandra Premuš Lepen.

OŠ Sveti Martin na Muri izabrala je krničku, lopar i greblicu. Predmete će opisati Maja Bogdan (krnička), Filip Nemec (lopar) i Karla Kralj (greblica). Njihov mentor je prof. Jurica Novak.

Iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu dolaze nam sljedeći predmeti: pribor od kamenine, zipka i mlin za usitnjavanje maka. Te zanimljive stvari predstavit će Mirta Radiković (pribor od kamenine), Sara Perčić (zipka) i Marta Varga (mlin za usitnjavanje maka). Njihova mentorica je prof. Borka Bunjac.

OŠ Domašinec, koja se prije nekoliko godina iskazala predstavljanjem običaja sestrinstva, na manifestaciju Malih školskih kustosa 2019. doći će sa zemljanim cedilnikom, drvenim lagvekom i raspelom. O tim predmetima će, pod budnim okom mentora Tomislava Sušeca, govoriti Marijela Drvoderić (zemljani cedilnik), David Lisjak (drveni lagvek) i Elena Juračić (raspelo).

OŠ Štrigova će se predstaviti sa šprudlinom, tiblicom i starom mišolovkom. Predmete će predstaviti Marija Brezovački (šprudlin), Petra Petek (tiblica) i Erik Anušek (mišolovka). Mentorica im je prof. Anita Škvorc Branda.

Bit će, dakle, vrlo zanimljivo i napeto u petak, 17. svibnja 2019. u 10 sati u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu. Posebno povjerenstvo izabrat će najboljeg malog školskog kustosa za 2019., a svi sudionici primit će vrijedne nagrade i priznanja.

Muzej Međimurja Čakovec je s manifestacijom Mali školski kustosi uvršten u ovogodišnju Edukativnu muzejsku akciju Hrvatskog muzejskog društva, koja će se od 18. travnja do 18. svibnja održati u Koprivnici. Tema će biti – prehrana.

(ZB.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*