Međimurska narodna, katolička običajna baština

Od 13. do 16. kolovoza, održava se u Draškovcu manifestacija „Rokovo u Međimurju“. U sklopu ovogodšnjeg Rokova u Međimurju, u ponedjeljak 13. kolovoza, predstavljena je knjiga prof.emer. Stjepana Hranjeca „Međimurska narodna, katolička običajna baština“.

Ova knjiga  tematizira običaje, oblik nematerijalne kulturne i tradicijske baštine Međimurja. Na 250 stranica, bogata ilustracijama, knjiga opisuje i analizira katoličku i običajnu baštinu Međimurja staru punih 14 stoljeća. Autor pokazuje vrlo usku povezanost međimurskih narodnih običaja i vjerske katoličke tradicije i dokazuje kako sveto i svjetovno u običajima živi u međusobnom prožimanju te je jedno bez drugog nemoguće izdvojeno opisati i interpretirati.

Djelo autora Stjepana Hranjeca uspješno dokazuje kako je Katolička crkva u Međimurju tijekom stoljeća odgajala i poticala Međimurce da čuvaju svoj jezik, običaje te svoj kulturni i nacionalni identitet nudeći duhovnu snagu kao izvor stvaralačke i poticajne snage, ne samo na duhovnom, već i na materijalnom, socijalno-društvenom i nacionalnom polju. Ovo je izuzetno vrijedno izdanje tiskano u nakladi Franjevačkog samostana u Čakovcu

(ž)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*