Međimurska popevka na UNESCO-ovom popisu?

Neobično mali odaziv, obilježio je večeras sastanak folklornih društava, ustanova i institucija s područja Međimurske županije na temu pokretanja postupka za upis nematerijalnog kulturnog dobra – Međimurske popevke na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine svijeta, za mogući upis u 2018. godini.

Odazvali su se župan Matija Posavec i zamjenica župana Sandra Herman te predstavnici Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu na čelu s Lidijom Bajuk.

– Međimurska popevka neizostavan je dio tradicijske kulture Međimurja, ali prepoznatljiv znak hrvatskog kulturnog identiteta. Datira od još iz 16.stoljeća, a kandidirati istu na kartu svijeta, izuzetno je vrijedan čin – u uvodu je napomenuo župan Posavec.

Zaštita popevke putem Zajednice KUU Međimurke županije, KUU Seljačka sloga iz Nedelišća i moje malenkosti putem Udruge Matapur, pokrenula je ovu inicijativu. Današnja ideja je okupljanje i ekipiranje svih snaga i smisao da ovaj najomiljeniji znak Međimurja ponudimo UNESCU. Dio je to velikih mogućnosti u stručnom, umjetničkom znanstvenom i turističkom smislu, naglasila je Lidija Bajuk koordinatorica ovog projekta.

Tvrtko Zebec iz Instituta za etnologiju i folkloristiku i predsjednik povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, osvrnuo se na zapise Vinka Žganca i očuvanje iste za budućnost. Popevka je upisana u registar kulturnih dobara Hrvatske, a sada slijedi upis na kartu čovječanstva.

Osmišljavanje ovog projekta, istinski je domoljubni čin Međimuraca i njihov doprinos kulturi kako Hrvatske, tako i svijeta. Večerašnjim skupom zapravo je učinjen jedan od posljednjih koraka za upis na UNESCO-vu listu nematerijalnih kulturnih baština svijeta.

(rd)

 

 

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*