medjimurjepress@gmail.com

Međimurska županija vodeća po izdvajanjima za stipendije i školarine, među vodećima po ulaganju u obrazovanje

Sa 0,24 postotnom udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna u 2018. za stipendije i školarine  kao i  sa 14,16 kuna po stanovniku Međimurska županija je i u 2018. potvrdila status vodeće županije po izdvajanju za te svrhe. U odnosu na godinu prije sredstva za stipendije i školarine povećala je za 183,6 tisuće kuna, što ju je svrstalo također u top pet županija. Županija je i prema posljednjim dostupnim podacima za 2018. godinu, među vodećim županijama po ulaganju u obrazovanje. 

Međimurska zaklada za obrazovanje dr.Vinko Žganec osnovana je sa svrhom pružanja potpore, novčane i druge pomoći redovitim učenicima srednjih škola, redovitim studentima, kao i studentima poslijedimplomskih studija. Od 2012. godine do danas dodijeljeno je ukupno 435.000 kuna pomoći. Riječ je o 531 učeniku srednjoškolcu i studentu koji su obuhvaćeni ovakvim vidom ulaganja u sustav obrazovanja, ali samim time i ostanka obrazovnog kadra u Međimurju. Što se tiče dodjele potpora po socijalnom kriteriju te kriteriju izvrsnosti, Zaklada je dodijelila  ukupno 372.000 kuna, a iz dijela interventne pomoći, koja se dodjeljuje temeljem pristiglih zamolbi Zaklada je pozitivno riješila 34 molbe u iznosu od 63.000,00 kuna.
Jednokratne financijske potpore Međimurska županija redovnim studentima dodjeljuje od 2015. godine te je dosad dodijeljeno jednokratnih financijskih potpora za 13368 studenta. Svi koji su zadovoljili uvjete javnog poziva bez obzira na vrstu i razinu studija te studira li u zemlji ili inozemstvu. Godišnje se u prosjeku dodijeli više od 2200 jednokratnih potpora. Početkom srpnja dodijeljeno je za prethodnu akademsku godinu 2.145 potpora.
Projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja Obrtnička komora Međimurske županije i Međimurska županija provode već 17 godina s ciljem da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima da poticaj za školovanje upravo za ta zanimanja. Projekt se provodi od 2003. godine i do sada je isplaćeno skoro 3 milijuna kuna stipendija za oko 500 stipendista.
„Iznos stipendije od 6.000,00 kuna zasigurno puno znači u smislu poticaja i motivacije što ste se odlučili za zanimanja koja nam trebaju danas i koja će nam trebati sutra. Mi želimo da ostanete u Međimurju, da imate siguran posao, dobru plaću i na kraju vratite zajednici koja danas ulaže u vas. Veseli me podatak da je u Međimurju tijekom korona krize do današnjeg dana 35 novootvorenih obrta i to su odlični podaci. Stipendistima želim puno sreće, uspjeha i da ste na ponos vašim roditeljima i cijelom Međimurju.“ – rekao je prilikom nedavne dodjele stipendija za obrtnička zanimanja župan Matija Posavec.
Velika su i ulaganja u obrazovanje. Sa 40,73 posto izdvajanja iz konsolidiranog proračuna sedma je županija u 2018. godini, pokazala je naša analiza, a četvrta sa gotovo 2,4 tisuće kuna izdvojenih za obrazovanje po stanovniku, te peta sa 28,9 milijuna kuna više izdvojenih sredstava za obrazovanje u odnosu na godinu prije.

Nedavno je Tehničkoj školi Čakovec dodijeljeno  26,2 milijuna kuna za daljnji razvoj Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu kojim se želi umanjiti nedostatak kvalificirane radne snage i podići kvaliteta strukovnog obrazovanja u području strojarstva. Dobivena sredstva bit će uložena u izgradnju i opremanje laboratorija, dodatnu edukaciju i nastavne materijale.

U veljači ove godine, Tehničkoj školi Čakovec odobreno je gotovo 30 milijuna kuna za unaprjeđenje infrastrukture, odnosno izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ“, koji će s ovih 26 milijuna kuna biti završen.

‘Tehnička škola Čakovec napravila je ogroman iskorak u svom radu, iskorak koji strukovno obrazovanje s punim pravom i zaslužuje. Nagrada je ovo za entuzijazam i energiju koju ulažu naši djelatnici u odgojno-obrazovnim institucijama, ali i svi uključeni u ovakve projekte jer je Centar kompetentnosti u strojarstvu samo jedan od centara izvrsnosti i kompetentnosti koje razvijamo u Međimurskoj županiji, a koji će biti i direktna pomoć gospodarskom razvoju naše Županije jer ćemo na ovaj način dobiti još stručnije i kvalitetnije mlade na tržištu rada.’, rekao je nedavno župan Posavec.

Srednja škola Prelog postat će Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu, a u budućnosti će nastavnici i učenici imati na korištenje čitav kompleks praktikuma specijaliziranih za ugostiteljstvo, turizam, prehranu i ekonomiju uz kabinete za općeobrazovne predmete.

Centar izvrsnosti iz informatike i STEM Centar za sad okupljaju preko 150 djece te utječu na njihov razvoj znanja, posebice iz područja informatike, matematike te tehničkih vještina potrebitih za uspješno prilagođavanje promjenjivim uvjetima života i rada. U ovoj školskoj godini čak je osam učenika, polaznika Centra izvrsnosti, ostvarilo plasman na državno natjecanje.

Međimurska županija nastavlja i s provođenjem kapitalnih investicija u obrazovanju, a nakon u svibnju završenih obnova škola u Podturnu i Vratišincu, obnovljena je nedavno Osnovna škola dr. Ivana Novaka u Macincu zahvaljujući projektu energetske obnove vrijednom 5,4 milijuna kuna. Energetske obnove provode se na zgradama osnovnih škola u Donjoj Dubravi, Hodošanu, Draškovcu i Goričanu a u tijeku je i energetska obnova zgrade Graditeljske škole u Čakovcu koja polako poprima nov izgled. Nadalje, potpisan je ugovor o dogradnji Osnovna škola Strahoninec za jednosmjenski rad. U planu je dogradnja 10 učionica, školske kuhinje, blagovaonice i prostora za osoblje čime će biti omogućena jednosmjenska nastava. A oko 300 učenika Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec sljedeću nastavnu godinu pohađat će u novoj zgradi.

(L.K.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*