Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Međimursko veleučilište u Čakovcu ugostilo delegaciju iz Karlovca!

Međimursko veleučilište u Čakovcu još je jednom potvrdilo odličnu suradnju s hrvatskim veleučilištima, kao i mnogim hrvatskim, ali i inozemnim fakultetima. U skladu s nizom koraka koje MEV poduzima s ciljem suradnje s drugim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama, u srijedu su ugostili delegaciju iz Karlovca

Posjet je osim za dogovor o daljnjoj suradnji iskorišten i za obilazak nedavno otvorenog Centra održivog razvoja vrijednog oko 12 milijuna kuna. Kako je naglasio dekan MEV-a doc.dr.sc. Igor Klopotan, laboratoriji se žele staviti u svrhu znanstvenih i stručnih istraživanja te djelomično i u tržišnu funkciju, a Veleučilište u Karlovcu izrazilo je želju za suradnjom.

-Njihov prijedlog za suradnju vezan je uz laboratorije, uz istraživanje i razvoj, a naš je prijedlog je da surađujemo oko zajedničkih studijskih programa. Naime, Međimurju i Čakovcu treba jedan dobar stručni studij Strojarstva kakav Karlovac već izvodi pa smo kolegama predložili da taj program zajedno provodimo ovdje u Čakovcu – pojasnio je dekan Klopotan i dodao kako vjeruje da će na kraju postići dogovor jer je to u interesu oba veleučilišta, ali i cijele Hrvatske i hrvatskog gospodarstva.

Osim suradnje s domaćim veleučilištima, MEV širi svoje partnerstvo diljem Europe, pa je tako delegacija Veleučilišta nedavno bila u Španjolskoj, u pokrajini Baskiji gdje je posjetila Fakultet menadžmenta i sporta i potpisala ugovor o suradnji.

-Javila su nam se još dva fakulteta iz istog sveučilišta zainteresirana za suradnju, s obzirom da imaju studij Menadžmenta, a neki su u tehničkom području. To bi otvorilo prostor našim studentima i za stručnu praksu i za odlazak na semestar. Dosta smo kompatibilni pa je moguće da naši studenti  cijeli semestar odslušaju ili njihovi studenti ovdje, a na Menadžmentu turizma i sporta uči se španjolski jezik, što je plus za naše studente – rekao je Klopotan.

MEV već duže vrijeme sudjeluje u Erasmus programu u čemu surađuje s petnaestak fakulteta, a u posljednje vrijeme posjetili su ih kolege iz Ukrajine i studenti iz Portugala.

-Dosta naših studenata išlo je na razmjenu u čemu ih potičemo. Moramo ih poticati u još jednoj stvari, a to je stručna praksa u zemljama regije – zaključio je dekan Klopotan.

Posjet delegacije s Veleučilišta u Karlovcu predvođene dekanom Ivanom Štedulom samo je nastavak razgovora o suradnji, a kako je naglasio, Međimursko veleučilište prepoznali su kao vrlo blisko. Dekan Štedul istaknuo je i kako je budućnost umrežavanja veleučilišta kreiranje novih zajedničkih projekata i studijskih programa, a kao potencijalnog partnera zbog vrlo srodnih studijskih programa vide upravo MEV.

– Vjerujem da će suradnja čakovečkog i karlovačkog veleučilišta, s obzirom na srodnost programa, uroditi plodom u bliskoj budućnosti. Nakon prvog preliminarnog razgovora već vidimo da smo i po pitanju laboratorija, kao i suradnje s gospodarstvom dosta slični što nas jako veseli – rekao je dekan Štedul i iskazao nadu da će Međimursko veleučilište uspjeti akreditirati svoje laboratorije kako bi postali korisni industriji.

Kao što je naglasio, Veleučilište u Karlovcu ima ih već nekoliko i vrlo dobro surađuju s gospodarstvom te odgovaraju na zahtjeve industrije.

Vox media d.o.o.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja