Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

[MEV] Promovirano 148 prvostupnika i stručnih specijalista MEV-a!

U čakovečkom Centru za kulturu u petak je održana svečanost 14. promocije prvostupnika i 11. stručnih specijalista Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Brojni roditelji, rodbina i prijatelji, nakon dvije godine panedmije, na velikoj su svečanosti imali priliku čestitati završenim studentima MEV-a.

Na samom početku slavljenicima promoviranim u stručne prvostupnike računarstva, ekonomije (studija Menadžment turizma i sporta) te održivog razvoja, odnosno stručne specijaliste ekonomije obratio se dekan Igor Klopotan izrazivši zadovoljstvo što su se nakon pandemije i nastave na daljinu mogli konačno okupiti i zajedno proslaviti ovaj velik dan u životu svakog studenta i njihovih obitelji.

U svom je govoru istakao dva velika i značajna projekta za Veleučilište i lokalnu zajednicu koji su realizirani unazad dvije godine.

– To su Živi dvorci, projekt vrijedan 1.5 milijun eura koji smo radili zajedno s 8 partera iz Hrvatske i Slovenije, i to je projekt Centra održivog razvoja vrijedan 12 milijuna kuna kojim smo obnovili treću zgradu i opremili četiri laboratorija u našem novom znanstveno-istraživačkom centru. Uspješno smo se pripremili za reakreditaciju svih studijskih programa i cijele ustanove, uskoro očekujemo i trajnu dopusnicu za rad, trenutno su u tijeku prilagodbe sustava kvalitete prema pismu očekivanja Agencije za znanost i visoko obrazovanje – kazao je Klopotan dodajući kako će se uskoro početi izvoditi diplomski stručni studij Računarstvo te najavio puno novosti na jesen istaknuvši pregovore s parterskim ustanovama oko zajedničkih studijskih programa koji će se izvoditi u Čakovcu.

Naglasio je kako je dana jednoglasna potpora Vijeća veleučilišta Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kojim se konačno izjednačuje naziv i titule studenata stručnih studija koji nakon završetka diplomskog stručnog studija prema prijedlogu novog zakona postaju magistri.

– Stručni studiji koje izvode veleučilišta i visoke škole nedvojbeno stvaraju visoku zaposlenost što dodatno dolazi do izražaja u trenutku kada nema dovoljno mladih na tržištu rada. Naši studenti zapošljavaju se izuzetno brzo, dobar dio njih već za vrijeme studija – istaknuo je dekan dodavši kako je ukupni trošak po studentu koji društvo za to plaća znatno niži nego na sveučilišnim studijima.

Izrazio je zadovoljstvo što je Veleučilište nakon godina i godina nastojanja, konačno u poziciji napraviti snažan korak unaprijed, misleći pritom na ispravak nepravde prema stručnim studijima, odnosno da naziv „stručnog specijalista” koji se dodjeljuje studentima koji završe diplomske stručne studije, novim prijedlogom zakona konačno odlazi u povijest.

– Svim se našim diplomantima, uključujući onima koji su svoje studije već završili, konačno dodjeljuje naziv magistara. No ni to nije sve. Ovaj prijedlog predviđa i da studenti koji završe stručne studije mogu nastaviti svoje obrazovanje na poslijediplomskim studijima i to po vrlo jasnim uvjetima, bez da budu ostavljeni na milost onima koji te studije izvode – dodao je dekan te uime mentora, profesora i zaposlenika Veleučilišta kao i svoje osobno čestitao studentima na promociji.

– Nastavite istraživati i učiti. Koristite svoje potencijale da probude najbolje u drugima i najbolje u vama. Postanite generacija koja će mijenjati svijet – poručio je dekan Klopotan.

PRESS MEV

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja