medjimurjepress@gmail.com

Mladi čuvari kulturne baštine

Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, ovu je školsku godinu posvetilo Kulturnoj baštini, po uzoru na UNESCO koji je prošlu, 2018.godinu posvetio upravo ovoj temi. Nakon radionice o kulturnoj baštini, organiziran je i izlet u Hrvatsko zagorje, točnije u Konjšćinu, Turnišće i Mariju Bistricu kako bi djeca što više naučila o tradiciji ručne izrade igračaka, licitarskih i medičarskih proizvoda.

Kako se izrađuju i ukrašavaju drvene igračke, vijećnici i članovi Dječjeg foruma saznali su od majstora Zvonimira Majdaka iz Turnišća, a mališani su se i sami okušali u izradi. Izlet je nastavljen posjetom tvrđavi u Konjščini, a zatim i Mariji Bistrici koja prednjači po medičarskim i licitarskim proizvodima, također nematerijalnoj i kulturnoj baštini Hrvatske.

Na izletu je bilo 29 vijećnika i forumaša od prvog do osmog razreda. S vijećnicima i forumašima bile su njihove voditeljice: Draženka Blažeka (1. osnovna škola Čakovec, Marta Novak ( 2. osnovna škola Čakovec), Katarina Pahek Čajić (3. osnovna škola Čakovec), Valentina Babić (Centar za odgoj i obrazovanje) i Koraljka Bendelja (Osnovna škola Kuršanec). Izlet su financirali Grad Čakovec te Društvo Naša djeca.

(k.š.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*