Mladi čuvari kulturne baštine

Dječje gradsko vijeće Grada Čakovca, ovu je školsku godinu posvetilo Kulturnoj baštini, po uzoru na UNESCO koji je prošlu, 2018.godinu posvetio upravo ovoj temi. Nakon radionice o kulturnoj baštini, organiziran je i izlet u Hrvatsko zagorje, točnije u Konjšćinu, Turnišće i Mariju Bistricu kako bi djeca što više naučila o tradiciji ručne izrade igračaka, licitarskih i medičarskih proizvoda.

Kako se izrađuju i ukrašavaju drvene igračke, vijećnici i članovi Dječjeg foruma saznali su od majstora Zvonimira Majdaka iz Turnišća, a mališani su se i sami okušali u izradi. Izlet je nastavljen posjetom tvrđavi u Konjščini, a zatim i Mariji Bistrici koja prednjači po medičarskim i licitarskim proizvodima, također nematerijalnoj i kulturnoj baštini Hrvatske.

Na izletu je bilo 29 vijećnika i forumaša od prvog do osmog razreda. S vijećnicima i forumašima bile su njihove voditeljice: Draženka Blažeka (1. osnovna škola Čakovec, Marta Novak ( 2. osnovna škola Čakovec), Katarina Pahek Čajić (3. osnovna škola Čakovec), Valentina Babić (Centar za odgoj i obrazovanje) i Koraljka Bendelja (Osnovna škola Kuršanec). Izlet su financirali Grad Čakovec te Društvo Naša djeca.

(k.š.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*