Muzej Međimurja uključen u terensku nastavu studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

BUDUĆI POVJESNIČARI POSJETILI MUZEJ MEĐIMURJA

U sklopu programa seminarske nastave na predmetu “Hrvatska povijest ranoga novog vijeka” studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom su profesorice Nataše Štefanec posjetili Muzej Međimurja Čakovec.

Studente je dočekala kustosica povijesnih zbirki Ana Šestak i predstavila im aktualnu izložbu “Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našemu kraj!”. Nakon razgledavanja izložbe, viša kustosica arheoloških zbirki, Branka Marciuš, kroz šetnju perivojem upoznala je mlade povjesničare s razvojem fortifikacije i palače čakovečkog Starog grada. Studentima su predstavljene i uvijek zanimljive legende o podzemnim tunelima i zmaju Pozoju.

Nakon šetnje posjetitelji su odslušali dva predavanja. Prvo im je Zoran Turk, kustos Povijesnog odjela, održao izlaganje o nasljednim gospodarima Međimurja kroz povijest, od 13. stoljeća, pa sve do suvremenog doba, s posebnim naglaskom na obitelji Ernušt, Keglević i Zrinski. Vezano uz Zrinske, predstavljen je i nedavno započeti projekt „Living Castles“, koji će rezultirati prikazom svakodnevice Zrinskih u čakovečkom Starom gradu kroz 16. i 17. stoljeće. Za kraj, ravnateljica Maša Hrustek Sobočan predstavila je projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“.

(MM)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*