medjimurjepress@gmail.com

Muzeju Međimurja Čakovec dodijeljeno posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva!

MUZEJ ZA POGLED 2019.

Svečana dodjela Nagrada Hrvatskog muzejskog društva održana je u petak 16. listopada 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2019. godini.

Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.

Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program u 2019. godini dodijeljeno je Muzeju Međimurja Čakovec za projekt „Muzej za pogled 2019. – pedagoško-edukativni projekt s djecom iz autističnog spektra“.

Povodom priznanja, danas je u MUZEJSKO-INFORMATIVNOM CENTRU održana konferencija za medije na kojoj su projekt prezentirale  dr.sc. Jelena Klinčević, Erika Nađ-Jerković, Maša Hrustek Sobočan, uz prisustvo župana Međimurske županije Matije Posavca te Davida Vugrinca pročelnika Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca.

Koncept projekta kao i pripremu likovnih radionica osmislila je Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije MMČ. Projekt je pripreman i izvođen uz usku suradnju s dr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom Psihologijskog centra Čakovec koja je preuzela ulogu izrade nacrta operativne koordinacije s djecom i Udrugom Pogled iz Nedelišća te psihološki monitoring i moderaciju na samim radionicama. Projekt je rađen u suradnji s udrugom Pogled iz Nedelišća (udruga za autizam). Suradnik – fotograf na projektu i autor završne izložbe fotografija bio je Marko Vučenik, fotograf iz Donje Dubrave.

Projekt je bio podijeljen na tri zasebne komponente:

1. Radionicu Miran kao kip, lijep kao slika (za djecu u spektru autizma) koja se održala unutar stalnog postava Likovne galerije 25. i 26.4.2019. Iz muzejskoga fundusa skulptura i slika odabrana su djela za koje smo smatrali da, osim likovno-pedagoških, ispunjavaju i neke važne preduvjete za psihološki rad, tako što omogućavaju emocionalni doživljaj, spoznajni proces, motoričko i senzoričko iskustvo prikladno za djecu u spektru autizma. Odabrana su umjetnički snažna djela za koja smo pretpostavili da mogu izazvati zanimljive emocionalne reakcije i misaonu refleksiju kod djece. S psihološke strane važno je što su djeca imala fizički dodir sa skulpturama, mogla su se slobodno kretati kroz prostor, promatrati, spontano asocirati i verbalizirati svoja zapažanja i doživljaje, igrati uloge, uživljavati se i imitirati umjetnine. Djeca su prepoznavala te emocije kod sebe i bila spremna pokazati tjelesnom pozom svoj doživljaj skulpture koji je zabilježen na fotografijama.

Cilj radionica: PAS (Poremećaji autističnog spektra) je ozbiljan poremećaj i zato je u ovakvom projektu treblo vrlo odgovorno osmisliti svaki korak kako bi, u konačnici, djeci pružili poseban doživljaj i kreativno iskustvo koje će pamtiti, a njihovim roditeljima predah od obaveza i oplemenjujući kulturni sadržaj. Radi se o djeci i obiteljima koje to zaslužuju jer su zbog razvojnoga poremećaja u stalnoj utrci s vremenom, isključeni iz brojnih životnih sadržaja, naročito u području kulture.

2. Izložba fotografija s radionica Muzej za Pogled (završna prezentacija projekta)

Autor fotografija na izložbi bio je Marko Vučenik.

Autorica postava: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije

Mjesto: stalni postav Likovne galerije

Vrijeme trajanja izložbe: 6.12.2019. – 6.01.2020.

Na kraju je izdana i brošura projekta/katalog izložbe pod naslovom Muzej za POGLED 2019. čije su autorice tekstova: dr.sc. Jelena Klinčević i Erika Nađ-Jerković. Tisak publikacije financiran je sredstvima Grada Čakovca.

Foto: rd

(MHS)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*