Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Najava Dana tehničke kulture u Međimurskoj županiji, Mursko Središće, subota, 2.7.2022.

Zajednica tehničke kulture Međimurske županije će ovogodišnji Dan tehničke kulture Međimurske županije održati u subotu, 2. srpnja u Murskom Središću. Od 9 – 14 sati, na rasporedu je bogat program u kojem će svoje aktivnosti javno prezentirati sve članice Zajednice, međimurske udruge i pojedinci koje se bave tehničkom kulturom, a nisu članice Zajednice te udruge tehničke kulture iz Varaždinske županije s kojima je razvijena dugogodišnja suradnja.

Program će se odvijati u centru Murskog Središća u velikom šatoru, prostorijama i parkiralištu ispred Centra za kulturu, Lučici, Šetnici Svete Barbare i uzvodno na Izletištu Fusek kod skele.

Bit će preleta zrakoplova, Aerokluba „Međimurje“, zmajeva i ultra lakih letjelica Zmajarskog kluba „Rode“ iz Preloga, Izložba radova i fotografija, različitih radionica za učenike koje će provesti Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Foto kino klub Ivanovec, Radio klub „Međimurje“, Međimurski informatički klub, Mladi informatički stručnjaci, CODE CLUB Mursko Središće, KMT OŠ Domašinec i Udruga „Naša djeca“ Općine Orehovica. Astronomsko društvo „VEGA“ svojim će teleskopima upriličiti promatranje Sunca, Auto klub Čakovec u suradnji s Policijskom upravom Međimurskom djecu i odrasle građane educirati će iz prometne preventive i opće sigurnosti građana. Oldtimer klub „Međimurje“ prikazat će raskoš vozila svojih mnogobrojnih članova. Radioklub „Međimurje“ i Radio amaterska udruga „Sloga“ iz Varaždina pokušat će ostvariti što veći broj veza iz čitavog svijeta. Nautički klub „Labud“ iz Preloga“, prikazat će izradu drvenog riječnog čamca, a „Vidovski zlatari“ pokušat će iz Mure isprati „nešto“ zlata. Domaći „Kajak – kanu klub „Mura“ na „suhom“ će prikazati razne vrste riječnih plovila, a u Lučici će demonstrirati primjenu u vodi. Organizirat će i besplatni spust rafting čamcima.

Josip Balog iz Ivanovca će u šatoru izložit najvrijednije eksponate iz Muzeja starih uređaja, aparata i strojeva, a Josip Dodlek iz Čakovca, kod skele će postaviti geodetsku kupolu da stvori ponešto hladovine. Na igralištu kod skele očekuje se da Aeroklub postavi jedrilicu, učenicima će biti omogućeno da izrade jednostavni zrakoplovni model i raketu koju će kasnije ispaliti i vidjeti koliko bi bili uspješni da to rade na natjecanju. Zrakoplovni modelari će izložiti i prikazati letove radiom vođenih modela i moći će se upravljati dronom. TEHNIX d.o.o. će predstaviti novosti iz svog programa Eko tehnologije.

Međimurske srednje škole predstavit će svoje programe i pomoći zainteresiranim završenim „osmašima“ oko rješavanja dilema kod upisa.

Članovi Foto kino kluba Ivanovec sve će to bilježiti fotoaparatima i kamerama i nadaju se dobrom filmu koji će uputiti na natječaj.

I na kraju skelar Stjepan Zadravec – Čepek očekuje da će na Dan tehnike ostvariti rekord u prijevozu putnika preko Mure. Vožnje se neće naplaćivati.

2022.07.02.Poziv_Program Dan tehnike_M.Središće

Željko Medved  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja