medjimurjepress@gmail.com

NOĆ MUZEJA 2017.

Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec bit će u znaku dr. Vinka Žganca (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.), najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja.

U predstavljanju života i djela ovog našeg glazbenog velikana Muzej će dati prednost njegovom rodnom Vratišincu, pa će otvorenje manifestacije i prateći kulturni program biti prigoda da se istoimena međimurska općina predstavi programima i aktivnostima kojima njeguje uspomenu i čuva glazbenu baštinu svog zaslužnog sumještanina.

Na samom otvorenju manifestacije, u kulturnom programu sudjelovat će KUD «dr. Vinko Žganec Vratišinec», Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca Vratišinec i učenici OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec. U suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja bit će otvorena izložba o dr. Vinku Žgancu, a u Muzejskom informativnom centru stručno predavanje na kojem će govoriti znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Irena Miholić.

Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorit će u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom (Čakovec 1896. – Beograd 1955.). Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji i svoje radove temeljili su na međimurskim popevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su Čakovečkom kulturnom krugu.

Uz sve to, mlađi posjetitelji moći će u atriju palače Zrinskih u kasnijim satima uživati u taktovima suvremene glazbe u režiji DJ-a u atriju Starog grada uz topli čaj, vruću čokoladu, kuhano vino i kuhano pivo.

(Z.Bacinger)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*