Noć Muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec 2017.

Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec  u znaku je dr. Vinka Žganca.

Od 18 sati potpuno ispunjen Izložbeni salon Muzeja započeo je s prigodnim programom upravo tom međimurskom velikanu.

Kako međimurska općina Vratišinec njeguje uspomenu uspomenu i čuva glazbenu baštinu svog sumještanina, nastupili su KUD “dr.Vinko Žganec”, ali i Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinko Žganec i učenici OŠ Vratišinec koja nosi njegovo ime.

Ovom prilikom  suradnji s Maticom hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja otvorena je izložba o dr. Vinku Žgancu,

Kasnije će se u Muzejskom informativnom centru održati stručno predavanje na kojem će govoriti znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Irena Miholić. Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorit će u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom. Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji, i svoje radove temeljili su na međimurskim popevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su Čakovečkom kulturnom krugu.

Muzej Međimurja pripremio je za Noć Muzeja i bogatu trpezu međimurskih delicija, ali i otvorio salone s izložbenim eksponatima.

Uz sve to, mlađi posjetitelji moći će u atriju palače Zrinskih u kasnijim satima uživati u taktovima suvremene glazbe.

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*