medjimurjepress@gmail.com

Novi dio muzejskog stalnog postava s tematskom izložbom pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“.

U siječnju ove godine godine za javnost je otvoren 2. kat JI krila palače Starog grada u Čakovcu koji je uređen u novi dio muzejskog stalnog postava. U njemu je smještena (dugogodišnja) tematska izložba pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“. 

Za potrebe novog postava uređene su prostorije novim parketima u sobama, kamenom oblogom u hodniku, grijanjem, galerijskom rasvjetom, ofarbani su i sanirani zidovi te postojeći drveni prozori koji su dobili i nove zavjese s UV zaštitom. Radovi su financirani projektom „Living castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima.

Za potrebe izložbe izrađene su specijalne nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života.

Za izložbu su posuđeni iz Hrvatskog povijesnog muzeja prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

Sastavni dio izložbe su i hologramske naočale i tableti koji sadrže posebno osmišljenu aplikaciju pomoću koje posjetitelji mogu sami kreirati izgled Starog grada Zrinskih prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu Living castles. Projekt je posvećen traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom IKT opremom popuniti praznine u muzejskim postavima, dvorcima udahnuti novi život, a posjetiteljima pružiti bolje iskustvo. Osmišljena je i aplikacija za mobitele na temu obitelji Zrinskih koju će svaki posjetitelj moći skinuti na svoj vlastiti smartphone.

Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Njih je izradio majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin.

Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak i Magdalena Vrbanec, a voditelj projekta/tehnički koordinator je Maša Hrustek Sobočan.

Autor vizualnog dizajna izložbe je Boris Lisjak.

Tehnički postav izložbe odradili su stručnjaci iz tvrtki Eltel d.o.o. i Conservum d.o.o.

(Muzej Međimurja)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*