Novinar Vjekoslav Krsnik u Matici hrvatskoj promovirao svoju knjigu

PRVIH STO NOTORNIH HRVATSKIH JUGOSLAVENA I ORGANIZACIJE POD NJIHOVIM UTJECAJEM

IZDAJSTVO -riječ je kojom bi opisao čitanje ove knjige rako je na početku predstavljanja knjige danas na promociji u Matici hrvatskoj Čakovec njen predsjenik prof. Ivan Pranjić.

Hrvatska nije učinila ono što su učinile druge komunističke zemlje nakon raspada svjetskog komunističkog pokreta. Radi se o lustraciji koje “condicio sina qua non” ideološkog raskida s predhodnim režimom. Lustracija se nije mogla očekivati od SDP-a koji živi mentalno, ali i praktički joj uvijek u komunističkoj Jugoslaviji. Činjenica da SDP i dalje drži pod kontrolom arhive iz doba komunističke vladavine govori sama za sebe.

Lustraciju je trebao provesti HDZ kao stožerna hrvatska politička stranka, ali to jednostavno nije bilo moguće, ne samo za vrijeme Tuđmana koji je navodno imao plan za čišćenje bivših utjecajnih komunista iz javnog, političkog, gospodarskog i kulturnog života. Naravno, lustraciju je bilo potrebno prije svega provesti u samom HDZ-u, da bi se stekli moralni uvjeti njezine provedbe u svim segmentima hrvatskog društva. Za to je bilo još manje mogućnosti nakon Tuđmanove smrti, jer su ga naslijedili političari s kodnim imenima koji su se udobno smjestili u HDZ-u, odakle se dok je on bio na vlasti s koalicijskim partnerima pažljivo vodilo računa da se ne dira u tu osjetljivu temu. U takvim okolnostima kontrolrajući prošlost, bez obzira odnosilo se to na HDZ ili SDP, osigurava se kontrola sadašnjosti i budućnosti, ispričao je Vjekoslav Krsnik navodeći razloge zašto je priredio ovu knjigu.

Izašla je uz pomoć domoljubnih Hrvata u Domovini i iseljeništvu, a posvećena istinskom i nepokolebljivom borcu za hrvatske nacionalne interese dr.Marku Veselici.

Vjekoslav Krsnik rođen je 1938.godine, Šravo je studirao i apsovirao na Sveučilištu u Zagrebu,a diplomirao na Pravnom fakultetu Beogradskog univerziteta. Bio je urednik u “Studentskom listu” radio na Radio Splitu, Vjesniku, Tanjugu. Vjesniku, BBC-u, utemeljitelj je HINE, Hrvatskog internacionalnog tjednika, radio je kao novinar u New Yorku, surađivao sa Novim listom, HTV-om, Deutsje Welle, Večernjim listom, bio je savjetnik većeg broja stranačkih i neovisnih lista. idt.itd.

Knjiga opisuje 100 notornih Jugoslavena u Hrvatskoj i o kojima potanko opisuje njihovo djelovanje.

Organizator promocije bila je HVIDR-a Jug Čakovec

(rd)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*