medjimurjepress@gmail.com

O prirodnoj baštini našeg kraja!

Na poziv učiteljice biologije Milice Lisjak Novak učenicima predmetne nastave OŠ Domašinec o bijelim rodama govorio je Josip Horvat Majzek

Dosadu kišnog utorka ( 14.5.2019.) u Domu kulture u Domašincu razbio je dojmljivim i izuzetno informativnim predavanjem o ovim dojmljivim pticama selicama, a ujedno i bitnom dijelu vizuelnog identiteta jednog dijela Međimurja. Nekad prisutne na većem dijelu našeg zavičaja, dok se u novije vrijeme sve češće vide tek uz rijeku Muru.

Ovu tekućicu mnogi s pravom zovu europskom Amazonom, jer bogatstvom žive prirode u svom toku stvara prihvatljivo stanište mnogim vrstama životinjskog svijeta. Zmije, žabe, sitni glodavci  važan su dio prehrane ovih ptica-lovaca.

Nekim detaljima svog ponašanja rode bi mogle biti prihvatljiv i vrijedan model ljudske zajednice. Vjernost koju pokazuju nakon što mužjak i ženka započnu partnersku vezu je dojmljiva i cjeloživotna. Nakon što započnu vezu, ona traje bez prekida na svim etapama i u svim procesima života. U odgoju mladih pokazuju zavidnu brižnost, ali i prirodni nagon za održanjem vrste. Ima i pojava, u slučaju otežanih uvjeta života i nedostatka hrane da primjenjuju surove postupke odstranjenja dijela ili svih mladih iz gnijezda kako bi kao odrasle jedinke ostvarile nastavak vrste u narednim godinama.

 

Jedan školski sat predavanja protekao je uz punu pažnju svih prisutnih. Entuzijazam i brigu koju je pokazao tijekom predavanja, a i tijekom višedesetljetnog perioda proučavanja ove ptice mnoge prisutne sigurno je nadahnuo za istraživanje bijele, a i crne rode. Naime, i ova rijetka ptica svija svoja gnijezda u našem zavičaju i tako našu prirodnu baštinu čini još bogatijom.

Svima koji će biti u prilici slušati predavanja ili posjetiti neku od izložbi fotografija nastalih iz fotoaparata gospodina Horvata Majseka preporučamo da tu priliku ne propuštaju. Spomenuti detalji samo su dio bogate riznice znanja koje može prenijeti ovaj vrijedan zaljubljenik u prirodu.

(j.đ.)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*