Obilježavanje Dana europske baštine 2018.

Nacionalna manifestacija Dani europske baštine 2018. ove godine održava se u okviru  Europske godine kulturne baštine 2018. pod zajedničkom temom „Umjetnost dijeljenja“.  Program se organizira i izvodi u organizaciji Ministarstva kulture RH te je ove godine posebno bogat jer se tijekom cijele godine obilježava Europska godina kulturne baštine.

U Muzeju Međimurja Čakovec Dane baštine ove jeseni obilježavamo s tri događaja:

  1. OTKRIVANJE SPOMEN PLOČE NA POTOČNOM PRALU U GARDINOVCU

Mjesto i vrijeme održavanja: selo Gardinovec, potok Trnava; nedjelja 23.09.2018. u 15 h

ORGANIZATORI: Općina Belica, Udruge građana Gardruža iz Gardinovca, Športsko ribolovno društvo Šaran, OŠ Belica i Muzej Međimurja Čakovec

Prezentatori: OŠ Belica, Zlatko Bacinger i žene iz udruge Gardruža

Kratki opis: U selu Gardinovec na potoku Trnavi spomen pločom obilježava se lokacija potočnog prala na kojem su žene do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća prale rublje. Time lokacija postaje dio lokalnog, ali i šireg međimurskog kulturnog nasljeđa, a događaj zajedničkog odlaska seoskih žena na pranje rublja na potoku otrgnut je od zaborava. Sam momenat otkrivanja ploče dopunjen je vjernom prezentacijom pranja rublja na potoku na starinski način od strane lokalnih žena iz udruge Gardruža koje taj običaj još uvijek pamte. 

  1. PREZENTACIJA FILMOVA O NEMATERIJALNOJ BAŠTINI MEĐIMURJA

Mjesto i vrijeme održavanja: muzejsko-informativni centar MIC; srijeda 03.10.2018.u 10 h

ORGANIZATORI: Konzervatorski odjel u Varaždinu, Muzej Međimurja Čakovec

PREDAVAČI UZ PREZENTACIJU: Vesna Pascuttini-Juraga, Janja Kovač

Kratki opis: Prezentacija filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja: „Umijeće vađenja zlata

– zlatarenje u Međimurju“, „Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete

Marije“ i „Umijeće izrade i sviranja cimbala“.  Filmovi su snimljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Grada Čakovca i Međimurske županije tijekom 2017. i 2018. godine u sklopu projekta dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja. Filmovi su jedan je od popularnih oblika promidžbe tradicijskih znanja, umijeća i običaja međimurskog kraja.

Nakon prikazivanja filmova posjetiteljima će ovu kulturnu baštinu uživo približiti i prezentirati nositelji umijeća. Oni će donijeti svoje stare alate, instrumente i materijale te na slikovit i atraktivan način dočarati publici postupak rada pojedinog umijeća.

  1. DANI ŽIDOVSKE KULTURE I BAŠTINE

Mjesto i vrijeme održavanja: dvorana Scheier; srijeda 03.10.2018.u 18 h

ORGANIZATORI: Židovska općina Čakovec, Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu

Kratki opis: Uz krilaticu manifestacije storytelling prikazat će se izdanja o dvije ugledne članice Židovske općine Čakovec, a preko njihovih ispričanih priča posjetitelji će upoznati povijest Židovske općine Čakovec kao i njezinu tragičnu sudbinu.

Biti će predstavljena knjiga „Stoljeće filma u Čakovcu“ koja govori o značajnom utjecaju predstavnika židovske zajednice u razvoju te umjetnosti. Knjigu će predstaviti autor.

Muzej Međimurja Čakovec ustupit će dio građe s izložbe „Židovi u Međimurju“, predstavljene 2007. godine, a Državni arhiv za Međimurje ustupit će restauriranu Matičnu knjigu Židovske općine Čakovec.

Čitav događaj upotpunit će kletzmer sastav Kontra-Kvartet.

(Maša Hrustek Sobočan)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*