Međimurje Press
Grad Čakovec Kultura i obrazovanje

Održana početna konferencija projekta „Pikač uživo“!

U četvrtak je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu, održana početna konferencija projekta „Pikač uživo“. Riječ je o projektu odobrenom u svibnju ove godine, od strane Ministarstva kulture i medija RH, u okviru natječaja “Umjetnost i kultura online”, a s provedbom je započeo mjesec dana kasnije, potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 480.000 kn. Projekt podrazumijeva organizaciju i provedbu ciklusa online radionica namijenjenih ciljanim skupinama (mlađi od 25 te stariji od 54 godine) čija je svrha približavanje tematike nematerijalne kulturne baštine Međimurja, tj. upoznavanje i izradu pokladne maske “Pikač” porijeklom iz Selnice.

Uz nositelja, Udrugu „Pikač“ iz Selnice, na projektu kao partneri sudjeluju i Grad Čakovec te Pučko otvoreno učilište Čakovec. Predstavnicima sudionika i korisnika ovog projekta, na početnoj su se konferenciji obratili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Mario Zamuda, voditelj projekta Matija Moharić te predsjednik Udruge „Pikač“ Nenad Jambrović.

„Ova je projekt izuzetno vrijedan jer ne sadrži tek aktivnosti vezane uz izradu poznate međimurske fašničke maske, nego pruža i niz aktivnosti čija je temeljna zadaća očuvanje kulturne baštine i običaja našeg kraja.“, poručila je sudionicima gradonačelnica Cividini čestitavši na ideji te dosadašnjoj realizaciji.

A od svibnja ove godine, provedeno je već nekoliko aktivnosti. Kako je okosnica projekta izrada tradicionalne maske „Pikač“, na poljoprivrednim površinama u Selnici prezentirani su običaji žetve i obrade žita, a zatim i sama izrada maske. Organiziran je i posjet Baranji te tamošnjem Slama Land Art festivalu kao i znamenitostima toga kraja. U svemu su sudjelovali učenici razredne nastave I.OŠ Čakovec koji će u sklopu projekta sudjelovati i na nekoliko on line radionica za što će im biti osigurana i računala. Na kraju projekta, računala će ostati u školi na trajnom korištenju za druge potrebe. Korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Šćavničar u Selnici također sudjeluju u projektu kroz nekoliko aktivnosti, a i njima su osigurani tableti. Projekt će se nastavljati provoditi sve do kraja ove školske godine.

(kš)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja