medjimurjepress@gmail.com

Održani su 6. Dani Kalmana Mesarića

I ove godine Kazališna scena Kalmana Mesarića i Dom kulture Grada Preloga bili su domaćini Dana Kalmana Mesarića, manifestacije čiji je cilj promocija lika i djela Kalmana Mesarića. Voditeljica ovog projekta, od njezinih početaka, je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U sklopu manifestacije organizirana su razna događanja, kako za odrasle tako i za djecu.

Dani Kalmana Mesarića započeli su predstavom za djecu „Svijet bez smeća prava je sreća“ u izvođenju Bjelovarskog kazališta. Drugog dana održane su kazališno književne večeri u domovima kulture, mjesnih odbora Čehovec, Čukovec i Hemuševec. Predstavom „Gjezdo je ostalo prazno“ predstavio se KUD „Katruže“ iz Ivanovca, predstavu „Savršeni poklon za godišnjicu braka“ izvela je KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“, predstavom „Svi imamo problem“ predstavio se KUD „Goričan“, a prikazane su predstave „Otprte oči“ Priločke amaterske scene i „Pak ti povedam“ Kazališne scene Kalmana Mesarića. Uz njih predstavili su se i članovi Književnog kruga Prelog Ivanka Novak, Marija Bermanec, Draženka Novak, Ljubica Fleten i Vinko Rojko. Održana je i radionica za djecu, pod nazivom „Čarolija predstave“, u suradnji s Dejanom Novakom iz Priločke amaterske scene, najboljim dramskim amaterskim glumcem u Hrvatskoj 2019. godine. Održan je i PUB kviz sa učenicima osmih razreda Osnovne škole Prelog koji su osmislili i proveli učenici 4G razreda Srednje škole Prelog pod mentorstvom prof. Željke Ivančok Varga. Pretposljednjeg dana u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga održano je predavanje prof. Marijana Lazara „Joco harambaša, hrvatski Robin Hood“ te prezentacija jela iz romana „Dravom zlato plovi“ koju je pripremila stručna učiteljica kuharstva Anica Naranđa uz pomoć stručnog učitelja kuharstva Vlade Bogomolca.

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije u Dvorani Srednje škole Prelog predstavljeno je djelo Kalmana Mesarića „Joco Udmanić“, a organizator ove manifestacije, Kazališna scena Kalmana Mesarića, odigrala je predstavu, kojom su se predstavili na ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera Međimurja, „Predstavu o predstavi“.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*