medjimurjepress@gmail.com

Okrugli stol ‘Prakse koje pomažu djeci’

Orehovica, 5. studenog 2019.

Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’ i Mreža podrške romskoj djeci REYN-Hrvatska organiziraju okrugli stol ‘Prakse koje pomažu djeci’ koji će se održati 5. studenog, 2019. godine u OŠ ‘Orehovica’, od 14:00-16.00 sati.

Na okruglom stolu sudjelovat će i članovi mreže REYN-Bugarska u okviru studijske posjete Hrvatskoj i Međimurju 04. i 05. 11., 2019. U ovoj studijskoj posjeti sudjeluje 16 članova REYN-Bugarska. U okviru studijske posjete, posjetit će DV ‘Pirko’ u Kuršanci, DV ‘Zvjezdice’ u Šandorovcu i OŠ ‘Orehovica’.

REYN-Hrvatska je mreža podrške romskoj djeci (eng. Roma Early Years Network) koja je dio međunarodne REYN mreže. Međunarodna Mreža podrške romskoj djeci (REYN) je europska zagovaračka mreža koja promiče pristup kvalitetnom razvoju i obrazovanju za djecu Rome, profesionalizam u službama koje se bave djecom te bolju zastupljenost Roma među profesionalcima. Mrežom REYN-Hrvatska koordinira Pučko otvoreno učilište Korak po korak, nevladina organizacija koja se već 25 godina zalaže za društvo usmjereno na dijete s posebnim naglaskom na djecu koja dolaze iz ranjivih skupina.

Osnovni cilj mreže jest izgradnja snažnog i aktivnog partnerstva među profesionalcima, paraprofesionalcima i obrazovnim institucijama za podršku kvalitetnog uključivanja romske djece u rano obrazovanje. Mreža trenutno okuplja preko 300 članova, institucija i pojedinaca.

Cilj okruglog stola je razmjena pozitivnih iskustava na području odgojno-obrazovne integracije djece Roma s naglaskom na razvoj pozitivnog identiteta djece Roma. Na okruglom stolu bit će predstavljeni različiti dvojezični materijali za djecu koja govore bajaški jezik, iskustva u uvođenju bajaško-rumunjskog jezika u redovnu nastavu u svrhu razvoja učenja hrvatskog jezika i razvoja pozitivnog identiteta djece Roma te iskustva i materijali za u provedbu izvannastavnog programa za djecu Rome Bajaše ‘Daj pet! Da-m-sins!’. Nakon okruglog stola sudionici će imati priliku posjetiti i novootvoreni Centar igre i knjižnicu igračaka ‘Krenimo zajedno’ koji djeluje u prostorijama osnovne škole Orehovica.

Uz izlagače i predstavnike REYN Bugarska, na okrugli stol kao sudionici pozvani su predstavnici odgojno obrazovnih institucija te predstavnici REYN mreže Hrvatska sa šireg područja Međimurja. Izlagačice i izlagači na okruglom stolu su:

  • Bernarda Novak, učiteljica savjetnica, OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec: ‘Dvojezičnost u okruženju za učenje’;
  • Bernarda Novak, učiteljica savjetnica, OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec i Elvis Kralj, OŠ ‘Pribislavec’: BUNA ZUA! Kum ješč? – Iskustva s tečaja bajaško-rumunjskog jezika;
  • Magdalena Lipić, Severina Oršuš, Ljubo Ignac, OŠ Mala Subotica, Mala Subotica: ‘Daj pet! Da-m-sins!’- predstavljanje kurikuluma za očuvanje bajaško-rumunjskog jezika i romske kulture;
  • Članovi mreže podrške romskoj djeci, REYN Bugarska: predstavljanje dobre prakse „Romi uzori u vrtićima i školama“.

Pozivamo vas i unaprijed zahvaljujemo što nas medijski podržavate i pratite.

/Marina Trbus/

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*