Opera pod zvijezdama večeras u 21 sat!

Drugog srpnja 2018. godine, budite dio spektakla u Prelogu. Za početak prvog srpanjskog tjedna uživajte u ovogodišnjoj Operi pod zvijezdama. Ovoga ljeta Opera pod zvijezdama u Prelog donosi filmsku glazbu, koju će izvesti četiri sjajne glazbenice, Nina Rota Ensemble!
I ove godine Opera pod zvijezdama, organizirana je u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin. Opera pod zvijezdama 2018. održat će se na prostoru Trga Slobode u Prelogu, ispred Doma kulture, u ponedjeljak, 2. srpnja u 21 sat.
Nino Rota Ensemble nastao je 1995. godine prigodom proslave  stote obljetnice kinematografije. Ovaj atraktivni sekstet čine vrsne talijanske glazbenice povezane dvjema  zajedničkim strastima –  glazbom i filmom. Ansambl često nastupa i u formi kvarteta: Rosa Sorice (sopran), Giannina Guazzaroni (violina), Federica Torbidoni (flauta) i Deborah Vico (klavir i aranžmani). U prigodi koncerta u Prelogu violinisticu Gianninu Guazzaroni zamijenit će Angela Benelli.

Godine 2013. bila je  dvadeseta obljetnica smrti jednoga od najvećih talijanskih suvremenih redatelja, Federica Fellinija (1920.– 1993.).  Nino Rota Ensemble posvetio mu je  poseban program glazbe iz njegovih filmova. Među brojnim nastupima Ansambla u različitim dijelovima svijeta, posebno se ističu  važni koncerti na otvaranju međunarodnih filmskih festivala, poput festivala u Solunu, Annecyju, Villeruptu, Stockholmu, Luksemburgu. Članice Ansambla nagrađivane su na državnim i međunarodnim natjecanjima, usavršavale su se i pohađale seminare kod najuglednijih  profesora međunarodnog ugleda, te su poznate i cijenjene kao solistice u raznim komornim sastavima,  a kontinuirano surađuju i s najboljim talijanskim orkestrima.

Nino Rota Ensemble predstavlja specifičan repertoar, izvodeći najslavnije kompozicije nekih od najvećih talijanskih i svjetskih skladatelja filmske glazbe, kao što su Nino Rota, Ennio Morricone, Stelvio Cipriani, Riz Ortolani, Nicola Piovani, George Gershwin, Leonard Bernstein, Max Steiner i drugi, u originalnim aranžmanima koje je pijanistica Deborah Vico priredila i prilagodila za Ansambl. Prigodom obilježavanja stote obljetnice smrti Giuseppea Verdija godine 2001., održale su niz koncerata u inozemstvu kao predstavnice Italije, među kojima se ističe nastup u prestižnom Teatru Municipal u Sao Paolu( Brazil), u suradnji s nekima od najslavnijih imena talijanske vokalne lirike, poput Cecilie Gasdia, Pietra Ballo, Giorgia Merighi i Fiorenze Cossotto. Imale su čast nastupiti i na velikim događanjima vezanim uz  film, u nazočnosti slavnih režisera i skladatelja (Stelvio Cipriani, Ennio Morricone, Ettore Scola, Francesco Rosi i Marco Bellocchio).

Pored brojnih diskografskih snimki, koncerte Ansambla prenosila je RAI, Radio Vatikan, Portugalska nacionalna televizija te brojne nacionalne i međunarodne mreže. Nedavno objavljen nosač zvuka  sa snimkama njihova repertoara doživljava velik uspjeh širom svijeta.

(žs)

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*