Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Početak obilježavanja 40 godina postojanja Centra za kulturu Čakovec!

Povodom obilježavanja 40 godina “”Međimurskog hrama kulture”, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Romano Bogdan, dok je  izložbu pod nazivom „Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec“, kojom u četvrtak započinje obilježavanje, najavila voditeljica izložbene i filmsko-prikazivačke djelatnosti Marina Kukolić.

Čakovečki centar za kulturu tijekom svih 40 godina dao je puno čakovečkoj i međimurskoj publici kroz razno razne sadržaje, od Škole animirnaog filma, Majskog muzičkog memorijala, Tribine ČČ. Publika je učila o filmu, izložbama i kazalištu. Svi oni znani i neznani koji su uložili trud u rast Centra za kulturu svojim doprinosom pomogli su da danas možemo obilježavati ovu okruglu obljetnicu – istakla je gradonačelnica Cividini, dodajući kako smo u prošlog godini, zbog pandemije, najbolje osjetili koliko nam nedostaju kulturni sadržaji.

4. studenog 1981. godine Centar je registriran kao Javna ustanova u kulturi. Prvi program u zgradi Centra dogodio se 29.11. 1091. i to koncertom Zagrebačkih simfoničara i zbora Radio-televizije Zagreb. Prva kazališna predstava dogodila se krajem siječnja 1982.godine gostovanjem HNK s predstavom “Banket u Blitvi” – naveo je ravnatelj Romano Bogdan.

 

Prvi ravnatelj bio je prof.Stjepan Hranjec, potom prof. Vera Habek, a nakon toga punih 27 godina Ladislav Varga, dok sada tu funkciju obnaša Romano Bogdan. Svakako  najzaslužniji i kao idejni osnivač Centra za kulturu bio je Vinko Lisjak, tadašnji ravnatelj Kino poduzeća Čakovec, dok je projekt izradio arhitekt Ivan Petrović.

O sutrašnjoj izložbi “Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja” upoznala je Marina Kukolić, naglasivši kako je od samih početaka Centra za kulturu imao svoje permanentne izložbe umjetnika koje su učile o vizualnim kriterijima autora. Posebno je istakla međimurske zavičajne autore koji su dali ogroman doprinos galerijskom prostoru Centra za kulturu.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja