Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Potpisan ugovor za MONOGRAFIJU MEĐIMURJA!

Danas je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu potpisan ugovor i predstavljanja projekta povijesnih istraživanja Međimurja u svrhu izrade nove monografije monografije. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije, Matija Posavec, i predsjednik Matice hrvatske, Miro Gavran.

Projekt je to koji nastojmo ostavit u naslijeđe budućim generacijama u Međimurju, svime onime čime se ponosimo  A to su povijest i kultura. Prva monografija je izašla davne 1936.godine u izdanju tadašnje Matice hrvatske u Čakovcu, a zvala se  “Međimurje, zemlja i stanovništvo” -istaknuo je tom prilikom župan Matija Posavec. Nadovezao se čelnik Ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić naznačujući kako će to biti monografija rađena na istraživački način u kojem će sudjelovati profesori Filozofskog fakulteta i domaće snage, mladi doktoranti kojih u Međimurju imamo podosta, a predvoditi će ih Zoran Turk, isto mladi doktorant povjesničar. Istraživati će se tri godine i još godinu na sublimaciji materijala i tisku. Bit će to potpuno novo istraživanje i viđenje naše stvarnosti bez mitologije. Kako je rekao vrijednost ugovora je cca 500.000 kuna.

Miro Gavran predsjednik Matice hrvatske naglasio je kako će monografija imati snažan predznak znanstvenosti. Vjerujem da će i obični ljudi uživati jednog dana kada knjigu prime u ruke, za njihov identitet, za njihovo postojanje u Međimurju.

(R.Dobošić)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja