medjimurjepress@gmail.com

Pred vratima nove nastavne godine

Mjesec kolovoz krupnim koracima grabi prema rujnu. To znači da je početak nastavne godine vrlo blizu što izaziva glavobolju roditeljima (besplatno školovanje) i učiteljima koji nakon “tri mjeseca” odmora  moraju opet u škole. Nastavna godina prema kalendaru započinje za učenike 04.09.2017., a oni upućeniji znaju, za učitelje nije ona prije završila.

I baš taj datum, uz ove visoke temperature dovode do rasprave i upitnosti navedenog termina u većini škola. Različita mišljenja su svakodnevica koja iznjedri i stavove koji su slika našeg obrazovnog sustava, a to je spektar raznolikosti o svakom problemu koji se pojavi.

Kolovoz je po običaju prosvjetara mjesec kada se intenzivno počinje razgovarati o štrajku. S pravom, jer su definitivno zakinuti i neće dobiti ni 2% obećane povišice, naspram onih koji su ih (ne)zasluženo dobili. Dugovi prema učiteljima se i dalje gomilaju, a uvijek kada je u državi zaškripilo, učitelji su biti ti koje se prisiljavalo odricati od svojih prava.
Kad država pobrka osnovne postulate, onda je obrazovanje posuda koja ostaje prazna. Poziv učitelja, kao i njihova spremnost da uvijek ispred svega pa i nezadovoljstva svog statusa stavljaju učenike, nikako nije dobar izgovor za Državu koja se kune u obrazovanje i status obrazovanja. Tome u prilog govori i  (CKR) -Cjelovita kurikularna reforma što je  nešto na što su apsolutno zaboravili.
I u novu nastavnu godinu opet se kreće bez neophodnih i cjelovitih reformi. I tako iz godinu u godinu događaju se opetovanja. Nažalost i dalje sve stoji na samostalnim kreativnim promjenama. u kojima se zajedno snalaze učitelji i učenici.
(mp)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*