Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Predstavljanjem monografije proslavljeno 40 godina izložbenog prostora Centra za kulturu!

U okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca 2022. održana je promocija monografije 40 godina izložbenog prostora Centra za kulturu Čakovec (1981. – 2021.).

Članice Likovne komisije Centra za kulturu, diplomirane povjesničarke umjetnosti Maja Žvorc, Tanja Karas i Marta Horvat, u monografiji su pisale o Izložbenom prostoru koji je vizualno odgajao generacije Čakovčanaca te postao prepoznatljivo mjesto likovne umjetnosti i kulture.

Predstavljanju je nazočila i Ljerka Cividini, gradonačelnica Grada Čakovca te iskoristila priliku da zahvali svima koji su u četiri desetljeća stvarali čakovečku galeristiku i izlagali svoja djela u izložbenom prostoru. Pritom je zahvalila i cijeloj generaciji ekipe Centra za kulturu koja je utkala vrijeme tijekom godina u pripremu mnogobrojnih izložbi, a u konačnici i izradu nove monografije.

Čakovec dio nacionalne galerijske scene

Protok vremena izlagačke djelatnosti Centra prati entuzijastičke osamdesete, preko nametnutih programskih postulata devedesetih, do programsko bogatih posljednjih dvadeset godina. U početku je Izložbeni prostor angažirao likovne umjetnike iz Čakovca i okolice te pratio programe u dvorani, pojedinačne i obljetničke, čime se utemeljila multimedijalnost Centra za kulturu. Monografija uključuje i popis izložbi realiziranih od osnutka Izložbenog prostora te tekstove recenzenata Feđe Gavrilovića i Marijana Špoljara.

Kako je napomenuto na predstavljanju, program izložbi u počecima je većim dijelom obuhvaćao primijenjenu umjetnost. Izlagali smo strip, karikaturu, akvarele, pastele, organizirali humanitarne izložbe i dizajnerske publikacije. U našem su Izložbenom prostoru izlagali domaći likovni umjetnici, potom i regionalni, a postepeno smo postali i dijelom nacionalne galerijske scene. Počeci novoga Izložbenog prostora i atipični prostor koji ni po čemu nije nalikovao na galerijski bili su dočekani s podrškom. Stjecali smo ugled u likovnim krugovima te 90- ih godina pronašli svoj identitet.

Marina Kukolić, voditeljica izložbene i filmske djelatnosti Centra pritom je napomenula kako je tijekom godina značajna promjena na čakovečkoj likovno-umjetničkoj sceni nastupila osnivanjem Odjela za likovnu umjetnost i dizajn u Graditeljskoj školi Čakovec. „Djelovanjem Odjela mladi se obrazuju za daljnja akademska i umjetnička zvanja. Danas Čakovec ima likovne umjetnike koji se mogu predstaviti u svom umjetničkom izričaju, a dovoljno se prostora za predstavljanje pridaje i teoretičarima i povjesničarima umjetnosti. Usporedimo li galeristiku nekad i danas, istim ostaje što zanimljivi umjetnici hrvatske likovne scene i dalje rado izlažu u manjim sredinama te što predstavljanje domaćih umjetnika redovito izaziva poseban interes lokalne zajednice. Razlika je u odnosu na prijašnja vremena sveopće slabljenje interesa za praćenje umjetnosti. U svakom slučaju, Izložbenim prostorom Centra za kulturu Čakovec dobiva svoj prvi stalni likovno-umjetnički prostor“, zaključila je voditeljica.

Povodom Dana Grada Čakovca 2022., u Galeriji Centra za kulturu u četvrtak 26. svibnja od 19 sati održat će se i izložba fotografija „Fotokronika grada“ Ivice Žiškovića, u suorganizaciji s FB grupom Čakovčanke i Čakovčanci.

(gć)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja