medjimurjepress@gmail.com

Predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar 2021.

Jedno od rijetkih glasila u Hrvatskoj koje izlazi već tri stoljeća, Hrvatski kajkavski kolendar, doživjelo je svoje 29. izdanje u kontinuitetu. Na 500-tinjak stranica ovaj zbornik predstavlja niz tematski raznovrsnih stručnih tekstova, ali i kraćih književnih radova napisanih kajkavštinom.

Drugu godinu za redom urednica Kolendara je Anita Novak, a posvećen je dvjema temama. Prva je Petar Zrinski, veliki hrvatski borac protiv Osmanlija, vojskovođa, mučenik i pjesnik, čiju 400. obljetnicu rođenja i 350. obljetnicu pogibije u Bečkom Novigradu obilježavamo u 2021. godini. Druga je tema 85 godina Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, a povodom te obljetnice kulturnu, znanstvenu i nakladničku djelatnost Ogranka kronološki i sveobuhvatno predstavio je u svojim tekstovima Tomo Blažeka, pomoćnik urednice.

Važnost Hrvatskog kajkavskog kolendara naglasio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić istaknuvši da je ovaj godišnjak, koji svoje korijene ima još u 19. stoljeću, jedan od najvitalnijih hrvatskih medija: „Izlazi u nakladi od 2 000, a 1971. tiskan je čak u 10 000 primjeraka što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj što se tiče ovakvog profila tiskovina.“ Potvrda je to prepoznatljivosti među čitateljima i suradnicima koja se razvija desetljećima. Hrvatski kajkavski kolendar okuplja neke od naših najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika, stručnjake u raznim područjima, od književnosti i povijesti, do gospodarstva i prirodoslovlja.

Nastavak stoljetne tradicije pohvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je upravo Hrvatski kajkavski kalendar u ovim izazovnim vremena neiscrpno blago i ostavština naše povijesti, obljetnica i događaja koje nismo mogli dostojno obilježiti. „Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu predano radi na očuvanju kulturne baštine Međimurja, a među brojnim aktivnostima koje odrađuje, tiska desetke svezaka časopisa i godišnjaka, organizira stotine promocija, predavanja, stručnih i znanstvenih skupova, koncerata, izložba, objavljuje stotinjak knjiga, potiče osnivanje novih kulturnih udruga, potiče stvaralaštvo na kajkavskom jeziku, no jedan od najvažnijih projekata koji objedinjuje spomenute aktivnosti, je Hrvatski kajkavski kolendar.“

(Elena Govedić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*