medjimurjepress@gmail.com

Predstavljena izdanja Meridijani o Međimurju

U povodu 100. godišnjice povratka hrvatskih mučenika u Domovinu (1919. – 2019.) te 1600. godišnjice smrti sv. Jeronima, izdavačka kuća Meridijani, održala je u dvorani Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca u Prelogu, predstavljanje pet novih knjiga o Međimurju.

Predstavljena su izdanja „Zrinski i Frankopani“, čiji su autori Dragutin Feletar, Hrvoje Petrić i Nevio Šetić, zatim „Prinosi za povijest Štrigove“, autora Josipa Bedekovića, Dragutina Feletara, Matije Berljaka i Leonarda Logožara, zatim djela „Zebrani versi“ i „Iz povijesti splavarstva na Dravi“, autora Dragutina Feletara te studija „Dvije donjodubravske rukopisne pjesmarice Matije Feletara“, čiji je autor Ivan Zvonar.

Kroz program predstavljanja vodio je dr.sc. Petar Feletar, a svim su se prisutnima obratili župnik Antun Hoblaj te gradonačelnik Ljubomir Kolarek. O navedenim su djelima govorili recenzent dr.sc. Mario Kolar te autori dr.sc. Hrvoje Petrić, akademik Dragutin Feletar i mr.sc. Ivan Zvonar. Program promocije uljepšali su „priločki tamburaši“, Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog.

Možda je i najzanimljivije izdanje „Zrinski i Frankopani“. Potkraj travnja proslavljali smo stotu obljetnicu prijenosa zemaljskih ostataka hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz groba u Bečkom Novigradu u kriptu zagrebačke katedrale (od 26. do 30. travnja 1919). U povodu te obljetnice izdavačka kuća Meridijani iz Samobora, koja djeluje već 25 godina i specijalizirala se za izdavanje geografskih i povijesnih izdanja, izdala je impresivnu, bogato opremljenu monografiju, koja nosi naslov Zrinski i Frankopani te podnaslov koji je bliže određuje: 100 godina od povratka u domovinu. Autori su testova objavljenih u knjizi akademik Dragutin Feletar, povjesničar s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Petrić te povjesničar, publicist, političar i predavač na Odsjeku za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Nevio Šetić.

Uz autore, koji se godinama bave istraživanjem i proučavanjem povijesti obitelji Zrinski i Frankopan, doprinos knjizi dalo je još nekoliko suradnika: Ladislav Dobrica, Juraj Kolarić, Milovan Petković i Đuro Deželić.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*