medjimurjepress@gmail.com

Preloški kulturni događaji do 14.travnja

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

• 10.4.2021., SUBOTA U 10 SATI

• Priče iz skrivenog grada: Drvo želja (Sanctuary tales: Wishmas tree)
Animirani; Uloge/Glasovi: Sandra Hrenar, Mirela Videk, Pero Juričić, Igor Mešin, Dražen Bratulić
U skrivenom su gradu njegovi građani davno sklopili pakt o suživotu u harmoniji, ali mlada oposumka Kerry sanja o avanturi izvan zidina grada. Na ceremoniji koja se odvija svake godine, ona ubere posljednje sjeme s mitskog Stabla želja, koje nekako pokreće apokaliptičnu ledenu oluju. Sljedećeg jutra se budi u svom gradu koji je prekriven snijegom, a svim stanovnicima zaprijeti opasnost. Kerry će imati jako malo vremena kako bi ispravila svoju pogrešku i spasila svoj grad i njegove stanovnike.

• 10. i 11.4.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

• Medo sa sjevera 2 (Norm of The North)
Animirani; Uloge/Glasovi: Saša Buneta, Bojan Navojec, Mirela Videk, Goran Vrbanić, Dado Ćosić
Daleko od svoga doma na Artiku, polarni medo Norm i njegova tri prijatelja nalaze se u New Yorku koji je postao njihov dom. Grad se uskoro nađe u opasnosti, a Norm se nađe u nevolji u kojoj biva optužen za zločin koji nije počinio. Podršku pronalazi u prijateljima koji mu pomažu da skine ljagu sa svog imena i spasi svoje kraljevstvo.

• 10. i 11.4.2021., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

• Boss Level (Boss Level)
SF, akcija, triler; Uloge: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Annabelle Wallis
Umirovljeni vojni specijalac Roy Pulver (F. Grillo) iznova proživljava jedan te isti dan koji uvijek završava njegovom brutalnom smrću od strane nepoznatih mu plaćenika ili prilikom bježanja od istih. Svakim novim buđenjem nakon likvidacije, Roy skuplja djelić po djelić informacija koja bi ga trebala dovesti do odgovora tko ga želi ubiti i zašto se neprestano vraća iz mrtvih te ponavlja taj kobni dan? … Ispravljajući stvari, Roy može postati najbolja verzija sebe – ako se može spasiti od ponovne smrti. Dinamična i ultra zabavna akcijska crna komedija hvaljenog redatelja Joea Caranhana – scenarista i redatelja hitova Narc, hita Smokin’Aces i The Grey. Ako volite super nabrijanu akciju s hrpom crnog humora i tonom nasilja, ovo je pravi izbor!

DOM KULTURE

• 9.4.2021., PETAK U 18 SATI, OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SVJESNOSTI O AUTIZMU

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Dom kulture Grada Preloga organizira projekciju dokumentarnog filma „Zašto skačem“.

IZVORNO IME: The Reason I Jump
REDATELJ: Jerry Rothwell
ŽANR: Dokumentarni
ULOGE: Jim Fujiwara, David Mitchell, Jordan O’Donegan
TRAJANJE FILMA: 113 minuta

SADRŽAJ FILMA:

Film se temelji na bestseleru Naokija Higashide, istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece s različitim oblicima autizma i iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea. Trenuci iz života protagonistâ povezani su s putovanjem japanskog dječaka kroz epske pejzaže. Pripovijedani odlomci iz Naokijeve knjige postupno otkrivaju što za njega znači autizam, kako se njegov doživljaj svijeta razlikuje od ostalih i, na koncu – zašto skače. Iako toga najčešće nismo svjesni živimo u neurotipičnom svijetu i kao takvom neosjetljivom za čitav veličanstveni spektar različitih doživljaja stvarnosti ili neurorazličitosti. Ne moći govoriti ne znači nemati što za reći, a “Zašto skačem” pomaže da shvatimo da unutar tijela osobe s poremećajem iz spektra autizma postoji znatiželjan, suptilan i složen um, baš kao i svaki drugi. U ovom poetičnom istraživačkom dokumentarcu spajaju se Naokijevi doživljaji autizma, koje je zabilježio kada mu je bilo tek 13 godina, s dirljivim prikazima petero izvanrednih mladih ljudi, što publici daje priliku da zaviri u intenzivan, često bolan ali i radostan svijet osjetila. Film je dobitnik nagrade publike na Sundance Film Festivalu, te nekolicine drugih nagrada na festivalima u Denveru, Valladolidu i Vancouveru.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

• PRIČE IZ PRELOGA – NAGRADNI NATJEČAJ ZA NAJBOLJU CRTICU IZ POVIJESTI PRELOGA

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s ICARUS HRVATSKA poziva sve zainteresirane da se sa svojim pričama iz preloške povijesti jave na nagradni natječaj. Rok za predaju priče je 20.04.2021. a priče mogu obrađivati lokalnu legendu, bend, zgradu, osobu, povijesni događaj, radnu naviku, sport i sl. Kao predložak i inspiracija mogu vam poslužiti tekstovi objavljeni na stranici PRIČE IZ ARHIVA.

https://www.icarushrvatska.hr/projekti/crearch/price-iz-arhiva

Najbolju priču će izabrati stručni žiri, a pobjednika proglašavamo i darujemo povodom Noći knjige u petak 23.04.2021.

UVJETI NATJEČAJA:

◦ U natječaju mogu sudjelovati osobe starije od 14 godina
◦ Priče moraju biti istinite i povijesno točne
◦ Priču pišite Calibri fontom, veličine 12, proredom 1,5, marginama na stranici od 2,5 cm, veličina stranice A4, max 5 stranica teksta
◦ Svoj rad potpišite punim imenom i prezimenom
◦ Poželjno je da uz priču priložite kvalitetne slikovne materijale poput: fotografija, dokumenata, skica, nacrta, karti, slikarija i sl.
◦ Priču šaljite u digitalnom obliku u Word formatu, a vizuale dodajte emailu kao dodatne elemente (max 6 komada)
◦ Vaše radove primamo na adresi knjiznica.prelog@gmail.com s naznakom u naslovu PRIČE IZ PRELOGA

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

• 9.4. DO 12.5.2021. IZLOŽBA KARIKATURA NIKA TITANIKA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete, od 9. travnja, pogledati izložbu karikatura Nika Titanika. Humor je bez sumnje nepresušna potreba duha, a Nik Titanik jedini karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave. Karikatura kao zasebno područje umjetnosti zahtijeva pronicljivo opažanje i aktivno promišljanje svijeta oko sebe. Ona se poigrava sa životnim činjenicama ukazujući pritom na ključne probleme u društvu, dok humor istovremeno ublažuje i potencira težinu istine. U svijetu karikature nema licemjerja i lažnog morala, već ilustracija i tekst tumače ponekad okrutnu realnost zaodjevenu u britki humor.

Nik Titanik proučava društvene fenomene i smišlja njihovu interpretaciju, ne ismijava čovjeka, već kritizira postupke javnih osoba. Cilj Nikovih karikatura jest realizirati vizualno upečatljivu i sadržajno jasnu interpretaciju određene teme putem usklađenog odnosa prepoznatljivog likovnog izraza i teksta, odnosno forme i sadržaja. Rezultat je spoj relevantne poruke, smiješnih likova i još smješnijih imena u čijoj se simbolici mnogi od nas mogu prepoznati. “Kad nestane humora, nestat će civilizacije” rekla je američka humoristkinja Erma Bombeck. Stoga – smijmo se, propitujmo sebe i svijet oko sebe i cijenimo vidove umjetnosti koji čine isto. Nikola Plečko, koji djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik, rođen je u Zagrebu 3.5.1974. godine. Zaljubljen je u crtanje od malih nogu, prvi strip crta i dovršava tijekom 1980. godine i intenzivno se bavi crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskog (1981-1989.), srednjoškolskog (1989-1993. Poštanska i telekomunikacijska škola) i fakultetskog obrazovanja (1994-1998. Ekonomski fakultet, smjer Organizacija i Management). Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986. godine, tek krajem 1993. godine počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. godine (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. godine otkriva unutarnju strast za geg karikaturom, te postaje punopravnim članom Hrvatskog društva karikaturista i počinje redovno slati karikature za festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta, te osvaja niz nagrada. Početkom 2000. godine počinje objavljivati u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji, te na stranicama jednog od najstarijih hrvatskih web portala Internet Monitor www.monitor.hr, pod pseudonimom Nik Titanik. Krajem 2000. godine postaje suradnikom u Hrvatskom Slovu gdje objavljuje portretne karikature političara. Početkom 2001. godine objavljuje 1. hrvatski internet animirani film “Šatro” na portalu Internet Monitor. Od ožujka 2005. godine svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata i do danas ih je nacrtao i objavio oko 10.000. Također, od svibnja 2006. do danas, uspješno vodi vlastitu firmu Nik Titanik Studio u okviru koje, osim crtanja karikatura i ilustracija radi i poslove vezane uz grafički dizajn. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe. Predgovor izložbe napisala je Sonja Švec Španjol, mag. hist. art. Otvorenje izložbe će se održati 9. travnja u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2021. godine.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*